viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Leyda Sauvignon Blanc Lot 4

6 / 2012 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini San Antonio

Arvio

Tämän viikon suosituksena on hieman hintavampi, mutta joka sentin arvoinen valkoviini Chilestä. Viinissä on avoin, lähes räjähtävän aromaattinen tuoksu. Luonteeltaan se on kesäinen, sillä se tuo mieleen mustaherukkapensaan ja vastamurskatun karviaisen – myös muut vehreän puutarhan aromit. Kuiva, mutta hyvin hedelmäinen maku allekirjoittaa tuoksun aromimaailman. Siinä on lisäksi yrttisyyttä, sitrusmaisia vivahteita ja mineraalista omenaisuutta. Rapsakka hapokkuus tekee kokonaisuudesta hyvin ryhdikkään ja nostaa pitkässä jälkimaussa veden kielelle.

Viinin seuraksi paistettua kalaa ja lämmintä, pähkinäistä pistaasivinaigrettea

Tämän aromikkaan Sauvignon Blanc –lajikkeesta valmistetun viinin seuraan sopii erinomaisesti esimerkiksi savustetut kalaruoat. Tällä kertaa suosittelisin kuitenkin kokeilemaan sitä paistetun kuha- tai siikafileen kera.

Poista kalafileistä ruodot, mutta nahan voit jättää fileeseen. Valmista tämän jälkeen lisäkkeet. Lämmitä kattilassa 50/50 –suhteessa oliivi- ja rypsiöljyä. Lisää öljyyn hautumaan kevyesti veitsellä rikottuja pistaasipähkinöitä, hienonnettua sipulia ja valkosipulia, pieneksi kuutioituja/paloiteltuja kirsikkatomaatteja, kapriksia ja pilkottuja oliiveja. Raasta joukkoon myös sitruunan kuorta ja hauduttele miedolla lämmöllä. Lorauta lopuksi joukkoon hieman valkoista balsamietikkaa. Tarkista maku.

Valmista lisäkkeeksi myös mehevä selleripyre. Kuori ja paloittele selleri. Sulata voita paksupohjaisessa kattilassa tai padassa ja lisää sellerit. Kuullota hetkisen. Varo ettei selleriin tule paistoväriä. Lisää punaista maitoa niin, että sellerit juuri peittyvät. Hauduta kunnes sellerit ovat kypsiä. Soseuta tehosekoittimessa tasaiseksi. Voit halutessasi myös siivilöidä pyreen. Näin saat varmasti tasaisen soseen. Lisää tarvittaessa suolaa ja haluamasi rakenteen saamiseksi kuohukermaa.

Kuumenna paistinpannu ja paista reilussa nokareessa voita annospaloiksi leikkaamasi kalat. Mikäli jätit nahat fileisiin, paista nahkapuoli alaspäin niin että saat nahasta hyvin rapean. Käännä vielä hetkiseksi vatsapuoli pannulle.

Lusikoi lautasen keskelle mehevää selleripyrettä. Nosta pyreelle kalapalat ja lusikoi lautaselle lämmintä kastiketta. Avaa aromikas Sauvignon Blanc ja nauti!

Edellisen viikon viinivinkki

Chiaramonte Nero d’Avola

Chiaramonte Nero d'Avola 2009

Punaviini Sisilia
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä