viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Kesäisiä aromeja Ranskasta joulun kynnyksellä

51 / 2013 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Alsace

Arvio

Joulunalussuositukseni on raikas, mutta runsaan hedelmäinen valkoviini Ranskan Alsacesta. Viinin raikas ja kesäinen tuoksu on tyyliltään varsin puhdaspiirteinen. Siinä on omenaa, sitrushedelmiä ja melonia. Maku on lähes kuiva ja seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi hentoa hunajaisuutta, yrttejä ja kukkaisuuttakin. Vaikka maussa on häivähdys makeutta, tekee tuntuva sitrusmainen hapokkuus suutuntumasta hyvin ryhdikkään. Kokonaisuus jättää pitkään maistuvan ja reilusti veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Jouluhenkinen huntu maustaa mehevän kalan

Runsaan viinin seuraan voit valmistaa maukkaan ja aromikkaan kala-annoksen. Mielesi mukaan voit tarjota sen joko alku- tai pääruokana.

Valitse kalaksi joku punalihainen, lohensukuinen kala. Voit käyttää lohta, kirjolohta, nieriää tai taimenta.

Poista kalasta ruodot, nahka ja nahan alta paljastuva ylimääräinen tumma rasva. Leikkaa siistitystä fileestä annospalat. Mausta kala suolalla ja ripottele päälle myös hieman sitruunamehua.

Valmista mausteseos neilikasta, juustokuminasta ja mustapippurista. Painele mausteseosta fileepalan vatsapuolelle. Kuumenna paistinpannulla nokare voita, paista pikaisesti kala vatsapuolelta ja nosta uunipellille maustepuoli ylöspäin.

Valmista kalalle lusikoitava kuorrute sekoittamalla kulhossa hyvin pieneksi kuutioitua kylmäsavulohta ja etikkapunajuurta. Lisää joukkoon myös hyvin pieneksi kuutioitua salottisipulia ja porkkanaa, jotka olet kuutioimisen jälkeen kuullottanut tilkassa voita. Viimeistele kuorrute lisäämällä siihen paahdettuja seesaminsiemeniä ja nokare smetanaa. Sekoita tasaiseksi, tarkista maku ja levitä kalan maustepinnan päälle. Kypsennä hetkinen uunissa.

Valmista lisäkkeeksi maukasta vuohenjuustokreemiä. Lämmitä kattilassa tilkkanen kuohukermaa ja murusta joukkoon vuohenjuustoa. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.

Nosta lautaselle mehevä lohipala ja lusikoi kreemiä kauniisti ympärille. Koristele rucolalla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Nauti aromikkaasta annoksesta, Zinckin Rieslingistä ja joulunrauhasta.

Edellisen viikon viinivinkki

Montesin Malbecia ja Antin Lindströmiä

Montes Reserva Malbec 2012

Punaviini Rapel
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä