Viikon viinivinkki

Paistettua maksaa ja Tommasin toscanalaista

42 / 2019 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Italia

Arvio

Avoin tuoksu on paahteisen mausteinen ja tummasävytteinen, muistuttaen muun muassa kuivattuja hedelmiä, mustaa multaa ja kypsiä marjoja. Runsas maku on sekin tummasävytteinen, muistuttaen kuivattuja hedelmiä, varsinkin luumuja. Viinissä on myös mustien marjojen piirteitä, kuten karhunvatukkaa. Lempeät parkkihapot ja marjaiset hedelmähapot tuovat kokonaisuuteen rakennetta. Viini jättää pitkään suussa viipyvän, tummaa suklaata muistuttavan, suunmyötäisen herkullisen jälkivaikutelman.

 

Alkon tuotesivu

Salvia viimeistelee paistetun maksan

Tämän mehevän ja luonteeltaan suunmyötäisen tasaisen punaviinin seuraan suosittelisin valmistamaan aromikasta naudan tai vasikan maksaa.

Aloita lisukkeiden valmistuksesta. Valmista ensin timjamilla maustettu perunalisuke. Leikkaa sipulia ja hieman valkosipulia pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös perunaa haluamasi kokoisiksi kuutioiksi. Hienonna lisäksi myös tuoretta timjamia. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa tai padassa reilu nokare voita ja kuullota siinä sipulit ja perunat. Lisää joukkoon timjami ja sekoita. Kumoa koko komeus uunivuokaan ja kypsennä loppuun uunissa.

Leikkaa sipulia puolirenkaiksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Lisää kattilaan sipulit, hieman sokeria ja ripaus suolaa. Kuullottele kunnes sipulit hieman pehmenevät. Lisää muutama teelusikka karkeaa dijonsinappia, sekä lorauta päälle pieni tilkka lihalientä ja kermaa. Hauduta, kunnes sipuli on täysin pehmennyt ja kerma paksuuntunut. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria ja suolaa.

Ota lopuksi maksa käsittelyyn. Puhdista huoneenlämpöisestä maksasta mahdolliset ylimääräiset kalvot ja leikkaa se noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Pyörittele viipaleet vehnäjauhoissa. Kuumenna pannu, lisää siihen reilut nokareet voita ja muutamia salvianlehti. Paista jauhotetut maksaviipaleet salviavoissa nopeasti molemmin puolin. Maksa voi jäädä hieman punertavaksi sisältä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kauho lautaselle uunissa valmistunutta perunalisukettä. Asettele viereen maksaviipale ja lusikoi sipulikastiketta päälle. Nauti maukkaan Tommasin kera.

Edellisen viikon viinivinkki

Ohrattoa, punajuurta, sieniä ja mehukasta Garnachaa

Zinio Garnacha 2016

Punaviini Espanja
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Lue lisää