Helppoa ja herkullista! Valitsimme viikonlopun ruokapöytään Viinilehden Vuoden luomuvalkoviini -pronssimitalistin ja helppoakin helpomman haudutetun uunikalan. Mehevä liemessä kypsynyt kala, tilli-voiperunat ja hapokas grüner veltliner saavat viikonlopun tuntumaan kutkuttavan pitkältä.
Haudutettu uunikala
Ainekset:
1 (n. 1 kg) taimen, nieriä tai pieni kirjolohi perattuna
100 g voita sulatettuna
sormisuolaa
2 sitruunaa
Haudutusliemi:
2 ½ l vettä
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
2 dl valkoviinietikkaa
1 porkkana paloiteltuna
1 sipuli paloiteltuna
½ purjo paloiteltuna
2 laakerinlehteä
4 katajanmarjaa
5 kokonaista valkopippuria
5 kokonaista mustapippuria
6 rkl hienoa merisuolaa
Tillivoiperunat:
6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
100 g voita
½ pnt tilliä hienonnettuna
Tarjoiluun:
vihreää salaattia
Valmistusohje:
1. Tee haudutusliemi. Lämmitä vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää loput ainekset ja kiehauta. Anna liemen poreilla matalalla lämmöllä vähintään 20 minuuttia.
2. Huuhtele kala kylmän juoksevan veden alla ja nosta se isoon uuninkestävään vuokaan. Kaada kuuma liemi kalan päälle niin, että kala peittyy lähes kokonaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla. 3. Hauduta kalaa 160-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsä mutta edelleen todella mehevä.
4. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan voi ja anna sen sulaa. Pidä perunat lämpiminä.
5. Ota vuoka pois uunista. Nosta kala varovasti pois liemestä ja siirrä se kuumennetulle tarjoiluvadille. Viimeistele kala voisulalla ja sormisuolalla, purista päälle sitruunaa. Ripottele hienonnettu tilli perunoiden joukkoon. Tarjoile haudutettu uunikala raikkaan vihersalaatin kanssa.