Viikon viinivinkki

Luomu-grüner ja kaalilaatikko lihaliemikastikkeella ja lehtikaalisipseillä

39 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Lohturuokien aatelinen, kaalilaatikko, twistataan kahden kaalin yhdistelmällä, lihaliemikastikkeella ja lehtikaalisipseillä. Maistuu älyttömän hyvältä kynttilän valossa hapokkaan ja viheromenaisen luomu-grünerin kanssa.

Kahden kaalin laatikko, lihaliemikastike ja lehtikaalisipsit

kaalilaatikko

Ainekset:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g savojinkaalia
100 g lehtikaalia
2 rkl + 25 g voita
suolaa
mustapippuria
4 dl ohrasuurimoita (keitettyjä, kypsiä)
50 g parmesaaniraastetta

Lihaliemi:
2 rkl sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1 prk (2dl) demi glace -kastikepohjaa (esim. HK)
suolaa
mustapippuria

Lehtikaalisipsit:
100 g lehtikaalia
1 rkl rypsiöljyä
suolaa

Lisäksi:
sokeroituja karpaloita
smetanaa

Valmistusohje:
1. Valmista ensin lehtikaalisipsit. Poista kaalinlehdistä keskiruoti ja paloittele hieman pienemmiksi.
2. Aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle, ripottele pintaan reilusti suolaa ja pirskottele tai sivele pullasudilla rypsiöljyä.
3. Paahda 150-175-asteisessa uunissa rapeaksi noin 15 minuuttia.
4. Tee seuraavaksi lihaliemi. Paahda sokeri kattilassa ruskeaksi.
5. Lisää etikka kuuman sokerin joukkoon ja hauduta hetki, kunnes sokeri on liuennut kokonaan.
6. Lisää demiglace ja meirami. Hauduta, noin 5 minuuttia.
7. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
8. Tee kaalilaatikko. Kuori sipulit. Hienonna sipulit ja kaalit.
9. Kuullota sipulit voissa. Lisää hienonnetut kaalit ja jatka kypsennystä kunnes kaalit ovat pehmenneet. Mausta suolalla sekä mustapippurilla.
10. Lisää ohrasuurimot ja kuumenna.
11. Lisää lopuksi raastettu parmesaani ja reippaasti voita.
12. Tarjoile kaalilaatikko lihaliemen, sokerissa pyöriteltyjen karpaloiden ja smetanan kanssa. Tarjoa lisänä ja ripottele ruoan pinnalle rapeita lehtikaalisipsejä.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.