Viikon viinivinkki

Pehmeä prosecco ja fenkolisosekeitto

3 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Kuplat sopivat täydellisesti myös arkeen! Pehmeä, kuivan hapokas ja päärynäinen prosecco on arkiviinien vakiokamaa ja se kruunaa pakkaskeleihin sopivan, lämmittävän fenkolisosekeiton.

Fenkolisosekeitto maustemurulla

Fenkolisosekeitto

4 annosta, valmistusaika 40 min

Ainekset:
3 fenkolia
½ purjo (vaalea osa)
600 g rosamunda-perunaa
50 g voita
1 dl kuivaa sherryä
n. 1 l vettä
2 dl kuohukermaa
suolaa

Maustemuru:
100 g serranon kinkkua (ilmakuivattua kinkkua)
1 viipale setsuurileipää tai pääsiäislimppua
50 g saksanpähkinöitä
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl sormisuolaa

Lisäksi:
tuoreita yrttejä

Valmistusohje:
1.Suikaloi fenkoli ja purjo. Kuori ja lohko perunat.
2. Kuullota fenkolit ja purjo paksupohjaisessa kattilassa voin kanssa pehmeiksi. Älä ruskista.
3. Kun kasvikset ovat pehmenneet, nosta lämpöä. Lisää sherry kattilaan, kun kasvikset alkavat ruskistua ja paahtua. Kiehauta ja keitä noin 2 minuuttia.
4. Lisää vesi ja perunapalat. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Valmista maustemuru keiton kiehuessa ja kypsyessä. Irrota kinkkuviipaleet toisistaan ja levitä leivinpaperille yhteen kerrokseen. Paahda 200-asteisen uunin yläosassa noin 3 minuuttia kunnes kinkkuviipaleet ovat rapeita.
6. Nosta kinkut lautaselle jäähtymään. Murusta leipäpala uunipellille (käytä samaa leivinpaperia kuin kinkuille), levitä pelille omaan kohtaansa pähkinät ja fenkolinsiemenet.
7. Paahda uunissa, kunnes leipä on rapeaa, noin 5 minuuttia. Ota pähkinät jo muutaman minuutin päästä pois uunista, ne ovat valmiita heti, kun saavat väriä. Kumoa leipämurut, pähkinät ja fenkolinsiemenet lautaselle jäähtymään.
8. Rouhi kinkku, pähkinät, leipämurut ja fenkolinsiemenet leikkuulaudalla karkeaksi muruksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon sormisuola.
9. Kaada keitto tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi, (tai käytä sauvasekoitinta). Lisää koneen käydessä kerma sekä tarvittaessa vettä, jotta saat sopivan paksuista keittoa. Mausta fenkolikeitto suolalla.
10. Tarjoa fenkolisosekeitto maustemurulla ja yrteillä koristeltuna.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.