viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden valkoviini ja haukihampurilaiset

11 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Rioja

Viinilehden Vuoden valkoviiniksi kruunattiin herkullinen espanjalainen valkoviini, jonka hedelmäinen runsaus täydentää sesongissa olevan hauen ominaista makua. Viikonloppu onkin kiva korkata vuoden valkoviinillä ja miso-sitruuna-aiolilla sekä marinoidulla punakaalilla täytetyillä haukiburgereilla. Herkullista!

Haukiburgeri miso-sitruuna-aiolilla ja marinoidulla punakaalilla

Haukihampurilainen

Ainekset:
4 briossisämpylää
1 pss (á 65 g) babypinaattia

Haukipihvit:
3 kananmunaa
250 g jauhettua haukea
2 (luomu)sitruunan kuori
½ tl hienoa merisuolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
2 rkl vaaleaa misotahnaa
½ dl kuohukermaa

Miso-sitruuna-aioli:
200 g majoneesia (esim. Hellman´s)
2 tl vaaleaa misotahnaa
2 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi hienoksi raastettuna

Marinoitu punakaali:
300 g punakaalia
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl tummaa, paahdettua seesamiöljyä
2 rkl limetin mehua
½ tl hienoa merisuolaa

Tryffelivinegretti:
2 rkl tryffeliöljyä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl vaalea misotahnaa

Panerointiin:
n. 2 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä
4–5 rkl voita

Valmistusohje:
1.Varmista, että haukimassan raaka-aineet ovat jääkaappikylmiä. Erottele yhdestä kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Varmista, ettei valkuaisen joukkoon mene keltuaista, muuten se ei vaahtoudu. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja jätä odottamaan jääkaappiin.
2. Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhettu hauki, hienoksi raastettu sitruunankuori, suola, mustapippuri ja misotahna. Sekoita keskinopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Lisää keltuainen, nosta nopeutta ja sekoita kunnes keltuainen on sekoittunut haukimassaan. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Voit tehdä kalamassan myös puulusikalla: sekoita voimakkaasti ja lisää kerma pienissä erissä.
3. Irrota kulho koneesta ja lisää ensin lusikallinen valkuaisvaahtoa massaan ja sekoita. Lisää sitten loppu valkuaisvaahto ja kääntele voimakkaasti nuolijan tai puukauhan kanssa massaan. Laita haukimassa jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi. Valmista sillä välin lisukkeet.
4. Mittaa kaikki aiolin ainekset kulhoon. Vispaa seos tasaiseksi.
5. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla tai veitsellä. Paahda seesaminsiemeniä pannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat paahtuneen värisiä. Mittaa kaikki punakaalilisukkeen ainekset kulhoon. Möyhi salaattia voimakkaasti käsin, jotta kaalin rakenne pehmenee.
6. Mittaa tryffelivinegretin ainekset pieneen, kannelliseen purkkiin ja ravista voimakkaasti. (Ravista uudelleen ennen käyttöä.)
7. Mittaa vehnäjauhot yhdelle lautaselle ja korppujauhot toiselle. Riko kolmannelle lautaselle kaksi kananmunaa ja hajota niiden rakenne haarukalla. Öljyä kädet kevyesti rypsiöljyllä ja jaa haukimassa neljäksi palloksi. Pyörittele pallot yksitellen ensin vehnäjauhoissa ja sitten kananmunaseoksessa. Pyöräytä pallot lopuksi korppujauhoissa ja paina ne pihveiksi.
8. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä paistinpannulla. Lisää haukipihvit pannulle ja paista kolme minuuttia. Käännä pihvit ja lisää pannulle voi. Pidä lämpötila maltilisena, jotta voi ruskistuu ja vaahtoutuu muttei pala. Kallista pannua kevyesti ja lusikoi kuumaa voita pihvien päälle kolme minuuttia. Jos pihvit tuntuvat vielä raaoilta, jatka kypsennystä. Halutessasi voit ottaa pihveihin pannulla värin ja kypsentää ne loppuun 150-asteisessa uunissa, viisi minuuttia.
9. Paahda briossisämpylät grillissä tai pannulla. Pyöräytä pinaatinlehdet tryffelivinegretissä.
10. Levitä miso-sitruuna-aiolia lusikallinen molemmille sämpylänpuolikkaille ja laita niiden väliin haukipihvi, marinoitua punakaalia ja tryffelipinaattia.

Vinkki

Kokeile hauen tilalla jauhettua särkeä tai lahnaa. Jauhettua haukea löytyy pakasteena monilta kalatiskeiltä myös sesongin ulkopuolella.

Edellisen viikon viinivinkki

Italialainen valkoviini ja keväinen simpukka-rapupasta

Zenato Lugana San Benedetto 2022

Valkoviini Lombardia
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä