viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Viiden tähden riesling ja veriappelsiinirisotto

1 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Rheingau

Ahh, sahramivoilla viimeistelty veriappelsiinirisotto on helppoa ja suunnattoman herkullista – ja täydellistä rieslingin kera! Nappaa tällä viikolla hyllystä risoton kumppaniksi viiden tähden luonteikas huippuviini ja aloita vuosi tyylikkäästi.

Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

4 annosta, valmistusaika 45 min

Ainekset:
1 banaanisalottisipuli tai keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 l kana- tai kasvislientä
1–2 (2 dl) veriappelsiinin mehu
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
300 g Carnaroli-risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl parmesaania hienoksi raastettuna
2–3 rkl huoneenlämpöistä veriappelsiini-sahramivoita
½ tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä viimeistelyyn

Veriappelsiini-sahramivoi:
250 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl (luomu)veriappelsiinin hienoa kuoriraastetta
1 pss (½ g) sahramia
½ tl sormisuolaa

Valmistusohje:
1. Mittaa veriappelsiini-sahramivoin ainekset kulhoon ja sekoita käsivatkaimella. Ota sivuun reseptiin tarvitsemasi määrä voita ja pakasta loput. (Lusikoi voi leivinpaperille, pyöräytä tiiviiksi pötköksi kiertämällä päädyt kiinni, kääri tiukkaan kelmuun ja laita pakastimeen.)
2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kana- tai kasvisliemi kattilassa. Purista veriappelsiinit, ota mehuun myös hedelmäliha mukaan.
3. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä laakeassa kasarissa ja lisää sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavan pehmeitä. Lisää riisi ja kuullota hetki, kunnes myös riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi.
4. Nosta lieden lämpötilaa ja lisää kasariin valkoviini sekä veriappelsiinimehu. Laita samalla 15 minuutin ajastus päälle. Anna poreilla sekoitellen, kunnes viini ja mehu ovat imeytyneet riisiin.
5. Lisää kasariin 5 dl lientä, sekoita ja anna poreilla, kunnes neste on imeytynyt riisiin.
6. Lisää kasariin parissa erässä 3 dl lientä, koko ajan sekoittaen. Kun olet kypsentänyt riisiä 15–17 minuuttia, se on al dente – eli riisi on kypsää mutta siinä on vielä purutuntumaa. Uskalla luottaa kelloon, vaikka risotto näyttäisi löysältä: sen koostumus muuttuu vielä viimeistelyssä.
7. Ota kasari pois liedeltä, lisää parmesaani ja sekoita huolellisesti pohjaa myöten, jotta risotto emulgoituu. Lisää 2 rkl veriappelsiini-sahramivoita ja sekoita. Lisää vielä 1 rkl maustevoita tarpeen mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos risotto jähmettyy liikaa, lisää kuumaa lientä sen verran, että saat koostumuksesta täydellisen valuvan. (Mehevä rakenne pelastaa, vaikka risotto ei olisi aivan al dente!) Valuta päälle laadukasta oliiviöljyä ohuena nauhana ja tarjoile heti.

Vinkki! Veriappelsiini-sahramivoita kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Leikkaa pakastetusta maustevoista paloja tarpeen mukaan ja anna sulaa hetki ennen käyttöä. Kokeile myös pihvin, vihreiden papujen ja kalan kanssa.

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä