Viikon viinivinkki

Gewürztraminer ja kesäinen grillattu kukkakaali

27 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Kesän paras kasvisruoka on täällä! Herkullinen yhdistelmä seesamia, yrttijogurttia ja kauden kasviksia sekä aromaattista ja makean mausteista gewürztramineria. Ihanan kevyttä ja raikasta!

Grillattua seesami-kukkakaalia, kauden kasviksia ja yrttijogurttia

Grillattu kukkakaali

4 annosta, valmistusaika 45 min

Ainekset:
1 kg kukkakaaleja
4 dl seesamimarinadia (ohje alla)
8 vihreää parsaa
2 varsisipulia
2 tomaattia
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
pippuria
1 rkl timjamia hienonnettuna
noin 1 1/2 dl (100 g)hasselpähkinöitä

Yrtti-jugurttikastike:
1 dl oliiviöljyä
noin 1/2 dl (10 g) minttua hienonnettuna
noin 1/2 dl (10 g) lehtipersiljaa hienonnettuna
noin 1/2 dl (10 g) korianteria hienonnettuna
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
3 dl turkkilaista jogurttia

Seesamimarinadi:
3 1/2 dl granaattiomenavinaigrettea (linkki ohjeeseen punaisella alla)
1 rkl seesamiöljyä
noin 1 1/2 dl (100 g) seesaminsiemeniä
noin 2 rkl (50 g) harissa-tahnaa (isoista ruokakaupoista)

Koristeeksi:
tuoretta kirveliä

Valmistusohje:
1. Valmista ensin jogurttikastike. Mittaa kulhoon kaikki muut ainekset paitsi jogurtti. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi yrttiöljyksi.
2. Mittaa jugurtti toiseen kulhoon ja kaada yrttiöljy valuttaen jogurttiin. Sekoita kastiketta muutaman kerran varovasti, jotta öljy leviää kauniiksi viiruiksi jogurtin pintaan. Säilytä viileässä.
3. Valmista seesamimarinadi. Katso granaattiomenavinaigretten ohje täältä. Paahda seesaminsiemeniin väriä kuivalla paistinpannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
4. Leikkaa kukkakaalit kämmenen kokoisiksi paloiksi. Pienimmät kukkakaalit voi jäädä ko-konaisiksi. Marinoi kukkakaalit kulhossa seesamimarinadilla.
5. Leikkaa parsoista kuivat päät pois. Halkaise varsisipulit ja puolita tomaatit. Sivele tomaatit, parsat ja sipulit oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
6. Grillaa kukkakaaleja noin 8 minuuttia välillä käännellen. Kukkakaalit saavat olla tummia mutta sisältä pehmeitä.
7. Grillaa tomaatteja 2 minuuttia per puoli ja laita lopuksi leikatulle pinnalle hienonnettua timjamia ja suolaa. Grillaa parsoihin ja sipuleihin hyvä väri ja mausta tarvittaessa lisää suolalla.
8. Kaada hasselpähkinät metalliseen siivilään ja grillaa hiilien päällä, kunnes niihin tulee kaunis väri.
9. Laita lautaselle iso lusikallinen jogurttia ja nosta sen päälle grillattuja kukkakaaleja. Lopuksi laita kukkakaalin ympärille nätisti loput vihannekset ja hasselpähkinät.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.