viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Makea Marsala-viini ja jouluinen suolakaramellipiiras

51 / 2021 Antti Rinta-Huumo

Väkevä viini Italia

Jouluillallisen päättää kanelinen, viikunoilla koristeltu suolakaramellipiiras. Erinomaisen makuparin jälkiruoka saa italialaisesta, monivivahteisesta ja paahteisen aromikkaasta Marsala-viinistä. Viinin leveä, kuivattuja hedelmiä ja viikunaa huokuva makumaailma ja piirakan kaino, makea suolaisuus ovat makunystyröitä hellivä yhdistelmä.

Alkon tuotesivu

Suolakaramellipiiras ja viikunat

Marsala-viini ja suolakaramellipiirakka

Ainekset:
12 annosvuokaa tai 1 iso piiras
munaton, kasvis
40 min + 2 h jäähtymiseen ja hyytymiseen

180 g digestivekeksejä
80 g voita (pehmeää tai sulaa)
1 rkl tomusokeria

Karamelliseos:
2 liivatelehteä
kylmää vettä (liotukseen)
1 dl vettä
1 3/4 dl ruokosokeria
60 g voita kuutioina
1/2 dl kuohukermaa
1 1/2 tl suolaa

Mascarpone-kerma:
400 g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl ruokosokeria

Kanelisiirappi ja viikunat:
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 kanelitankoa
6 viikunaa

Valmistusohje:
1. Valmista ensin viikunat. Mittaa vesi, sokeri ja kanelitangot kattilaan. Keitä viisi minuuttia.
2. Paloittele viikunat neljään osaan ja kaada kuuma liemi niiden päälle kulhoon. Anna maustua vähintään tunti, mielellään seuraavaan päivään.
3. Jauha keksit, voi ja tomusokeri tehosekoittimessa sekaisin. Painele keksimuru irtopohjavuoan (halkaisina 26 cm) pohjalle tai pieniin annosvuokiin.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta desi vettä ja sokeri.
5. Lisää kuumaan liemeen pehmenneet, ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet.
6. Lisää voikuutiot koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää myös kerma ja suola. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
7. Sekoita mascarpone, kevyesti vatkattu kerma ja ruokosokeri keskenään kulhossa.
8. Lisää ensiksi valmistamasi liivateseos mascarpone-kerman sekaan tasaiseksi massaksi. Kaada seos vuokaan tai vuokiin keksimurupohjan päälle. Nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi.
9. Tarjoile piiraat kanelisiirapin ja viikunoiden kanssa.

Edellisen viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden luomupunaviini ja maltainen joulukinkku

Gérard Bertrand Domaine de l'Aigle Pinot Noir 2019

Punaviini Languedoc-Roussillon
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä