Arvio
Tämänviikkoinen viinisuositukseni on Tempranillo-lajikkeesta valmistettu ryhdikäs punaviini Espanjasta, Ribera del Dueron viinialueelta. Viinin tuhti tuoksu on tummasävytteinen ja paahteinen. Siitä voi erottaa kypsää karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Täyteläinen ja melko roteva maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi savuisuutta ja tuhtia mausteisuutta – myös orastavaa eläimellisyyttä. Intensiivinen suutuntuma ryhdittyy napakan tanniinisuuden ja kypsän marjaisen hapokkuuden ansiosta. Kokonaisuus jättää pitkän ja hieman suuta kuivattavan jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Napakka espanjalainen punkku on kuin tehty tumman, medium-kypsän lihan seuraan. Hanki kaupasta hyvin raakakypsynyttä naudan ulkofilettä. Ellei takuumureaa löydy, voit ostaa halutessasi myös sisäfileetä. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä kylmästä lihasta ei synny hyvää lopputulosta. Valmista lihalle levitettävä lisuke freesaamalla kattilassa runsaasti sipulia ja valkosipulia. Hienonna joukkoon hieman hillosipulia ja lisää muutama kapris. Anna jäähtyä. Viimeistele lisuke hienontamalla joukkoon runsaasti tuoretta persiljaa ja lisäämällä pieneksi kuutioitua halloumijuustoa. Grillaa tai paista pihvit jättäen ne kuitenkin reilusti punertaviksi. Mausta suolalla ja pippurilla, mutta muista että lisuke on kapriksen ja halloumin johdosta varsin suolainen. Nosta pihvit vetäytymään folion sisään. Nosta lihat lautaselle ja lusikoi lihan päälle valmistamaasi aromikasta lisuketta. Tarjoa vaikkapa uunissa valmistettujen ranskalaisten kera.