Arvio
Tämän viikon viinivinkki on ryhdikäs valkoviini Italian Venetosta. Garganega-, Chardonnay- ja Trebbiano-lajikkeista valmistetussa viinissä on kypsän hedelmäinen, hieman kehittynyt ja leveähkö tuoksu, josta voi erottaa muun muassa kermaisuutta ja pähkinää. Näitä tuoksuja sävyttää hento yrttisyys ja sitrusmaisuus. Tuoksua seuraava maku on sekin hieman kehittynyt ja kypsän hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi siinä on mineraalisuutta ja melonia. Terhakas hapokkuus kannattaa kokonaisuutta hieman suuta supistavaan jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Viinin ryhdikkyys tekee tästä Anselmista hyvän seuralaisen ruokapöytään. Terhakkaan hapokkuuden ansiosta sitä voi tarjota täyteläisen ja runsasmakuisen ruoan kera – jopa viinille hieman haasteellistenkin raaka-aineiden seuraan. Siksipä suosittelisin kokeilemaan viiniä esimerkiksi anjoviksella höystetyn lohen kumppanina. Puhdista file ruodoista ja leikkaa fileeseen viillot nahkaan saakka noin sentin välein. Kuumenna paistinpannu ja ota kalafileen lihapuolelle nopeasti pintaväri. Aseta file uunipellille ja laita tekemiisi viiltoihin anjovisfileet. Ystäväni Antti Vahteran reseptiä mukaillen, levitä tämän jälkeen pintaan ohuesti tomaattiketsuppia ja viimeistele koko komeus runsaalla mozzarellaraasteella ja reilulla rouhaisulla mustapippuria. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes juusto on saanut kauniin pintavärin. Älä paista kalaa liikaa. Mehevyyden takaamiseksi kala tulisi jäädä mielellään hieman punertavaksi sisältä. Lisäkkeenä maistuu perinteinen perunamuhennos tai enemmän Italiaan kallellaan olevasti maukas pasta, jota on reilusti höystetty hienonnetulla basilikalla.