Arvio
Viikon viinisuosituksessani, saksalaisessa risukassa on kypsän hedelmäinen, hennon omenainen, persikkainen ja jopa ananakseenkin vivahtava tuoksu. Lähes kuiva maku on suutuntumaltaan melko roteva. Tuoksun hedelmäiset vivahteet seuraavat tarkasti makuun. Eloisasta mausta voi lisäksi erottaa mineraalisuutta ja tuntuvaa kukkaisuutta. Viinin hapokkuutta korostaa hiuksenhieno, kieltä kutitteleva hiilidioksidisuus. Kokonaisuus jättää ryhdikkään, hieman suuta supistavan jälkivaikutelman.
Täyteläinen rapukakku kruunaa salaatin
Deep Roots Riesling on hyvin monikäyttöinen viini erilaisten kala- ja äyriäisruokien seuraan. Suosittelisin tällä kertaa kokeilemaan sitä vaikkapa kevyempänä lounaana tai alkuruokana tarjottavan salaatin ja sen kruunaavan rapukakun seuralaisena.
Valmista ensin rapukakku. Leikkaa katkaravut veitsellä hieman pienemmiksi paloiksi ja nosta kulhoon. Voit halutessasi käyttää myös jättikatkaravun pyrstöjä. Revi joukkoon kypsää vaaleaa kalaa (esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa) ja vaaleasta leivästä leikkaamiasi kuutioita.
Hienonna erittäin pieneksi tilliä, hieman salotti- ja valkosipulia sekä pikkuriikkisen verran tuoretta chiliä ja inkivääriä. Lisää nämäkin kulhoon ja raasta joukkoon sitruunankuorta. Lorauta sekaan vähän kuohukermaa, tuoretta sitruunanmehua, riko kulhoon määrästä riippuen 1-2 kananmunaa ja rouhaise joukkoon mustapippuria. Sekoita hyvin. Tavoitteena olisi saada massasta tiivis ja varsin kiinteä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Muotoile käsilläsi massasta pieniä, noin 3-4 cm korkeita kakkuja ja pyörittele ne korppujauhoissa. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja voita. Paista kakkuihin ylä- ja alapuolelle kaunis pintaväri ja kypsennä loppuun pikaisesti uunissa, niin että kananmuna kypsyy ja kakku lämpenee sisältä.
Valmista kakuille vihannes-salaattipeti, jonka voit maustaa esimerkiksi vinaigretilla tai kermaviiliin tehdyllä kastikkeella.
Nostele kakut salaattipedille ja tarjoile rapsakkaan risukan kera!