Bûche de Noël, ranskalainen jouluhalko, on näyttävä tarjottava joulun ajan jälkiruoaksi tai kahvipöytään. Mehevän suklainen jouluherkku saa tasavertaisen seuralaisen reciotosta, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä. Viinin kirsikkaiset ja paahteisen mausteiset aromit täydentävät herkullisen yhdistelmän perinteisen joulujälkiruoan kanssa.
Perinteinen ranskalainen jouluhalko

Ainekset:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
ripaus suolaa
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g mascarponejuustoa
2 rkl sokeria
1 sitruuna (kuori ja mehu)
200 g luumuhilloa
Kostutukseen:
½-1 dl kahvilikööriä tai punssia
Kuorrute:
120 g tummaa suklaata
80 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
tomusokeria
Valmistusohje:
1. Vaahdota keltuaiset ja puolet sokerista (1 dl) vaaleaksi vaahdoksi.
2. Vaahdota toisessa kulhossa valkuaiset ja loput sokerista marengiksi eli kovaksi vaahdoksi.
3. Lisää marenki keltuaisvaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot siivilän läpi munaseokseen. Kääntele varovasti nuolijalla tasaiseksi taikinaksi.
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
6. Ota uunista ja kumoa kakkulevy toisen leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.
7. Valmista täyte. Vaahdota kerma, mascarpone ja sokeri tiiviiksi vaahdoksi. Lisää hienoksi raastettu sitruunankuori.
8. Kostuta kakkupohja liköörillä.
9. Levitä hillo ja kermatäyte pohjan päälle ja kääri rullalle kuten kääretorttu. Voit halutessasi muotoilla runkoon oksia leikkaamalla rullasta pieniä paloja ja asettamalla ne kääretortun päälle.
10. Sulata kuorrutteen suklaa ja lisää se ranskankerman sekaan. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.
11. Levitä massa kääretortun päälle ja muotoile haarukalla puunrunkoa muistuttavaa kuviota.
12. Ripottele pintaan tomusokeria. Tarjoa jouluhalko jälkiruoaksi tai kahvin kanssa.