Viinilehden Vuoden luomuviinien kilpailussa valkoviinikategorian hopeasijalle nousi kutkutteleva ja tyylikäs uusiseelantilainen valkkari, joka toimii kuin unelma kala- ja äyriäisruokien kaverina. Sen vuoksi paritimmekin aromaattiselle ja eloisan sitruksiselle viinille valkoviinillä ja sahramilla hunnutetun kala-äyriäissopan.
Valkoviinillä ja sahramilla hunnutettu kala-äyriäiskeitto
4-5 annosta
maidoton, munaton
valmistusaika 30 min + 1 h 20 min keittämiseen
Ainekset:
1 1/2 l kalalientä
1/2 l valkoviiniä
1 laakerinlehti
3 tähtianista
500 g sinisimpukoita pestynä
250 g hietasimpukoita pestynä
Keitto:
4 (400 g) isoa sipulia
50 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 punainen chili
100 g herkkusieniä viipaleina
1 rkl kapriksia
8 mustaa oliivia
12 vihreää oliivia
200 g kuhaa ruodottomana ja kuutioina
8 jättiravunpyrstöä kuorittuna
ripaus sahramia
suolaa
Valmistusohje:
1. Mittaa kattilaan kalaliemi, valkoviini, laakerinlehti sekä tähtianikset. Kiehauta ja anna hautua 10 minuuttia. 2. Lisää liemeen ensin sinisimpukat ja keitä niitä noin 6 minuuttia, kunnes simpukat ovat auenneet. Nostele reikäkauhalla liemestä ja anna jäähtyä.
3. Lisää hietasimpukat samaan liemeen ja keitä noin 10 minuuttia. Nostele pois liemestä. Säästä liemi.
4. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
5. Sulata voi kattilassa ja hauduta sipuliviipaleita miedolla lämmöllä 15 minuuttia sekoitellen. Lisää vehnäjauhot ja anna imeytyä.
6. Lisää kuumennettu liemi vähitellen kattilaan. Anna kiehua hiljaa 45 minuuttia.
7. Lisää keittoon hienonnettu chili, viipaloidut herkkusienet, kaprikset ja kokonaiset oliivit. Keitä 10 minuuttia.
8. Kuutioi ruodoton kuha.
9. Lisää jättiravut, kuhat sekä sahrami keittoon. Keitä noin 4 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsiä.
10. Tarkista keiton suolaisuus. Lisää lopuksi simpukat keittoon ja tarjoile.