Kotimaisen maissin sesonki on lyhyt mutta sitäkin herkullisempi. Tähkäpäästä valmistuu rakkaudella somenkin räjäyttänyt maissikeitto, joka maistuu taivaalliselta alsacelaisen valkoviinin kera. Keiton kermaisuus ja viinin kypsä sitruksisuus saavat makunystyrät tanssahtelemaan kilpaa. Nyt kipin kapin maissi- ja viinikaupoille.
Maissikeitto & zhug
Ainekset:
2 l vettä
1 rkl suolaa
3 kotimaista maissia
1 purjo
600 g kiinteää perunaa
100 g pensaspapuja
2 rkl huoneenlämpöistä voita
1 1/5 l vettä
4 dl kermaa
Zhug:
1 tl juustokuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
3 ruukkua korianteria
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili
½ sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl punaisia chililastuja
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
Valmistusohje:
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suola ja maissit kuorineen, keitä 10 minuuttia. Anna maissien jäähtyä keitinliemessään.
2. Pese halkaistu purjo huolellisesti ja suikaloi se. Kuori ja kuutioi perunat. Poista pensaspavuista kannat ja leikkaa ne kahteen osaan.
3. Kuori maissit ja poista kuoren alla olevat pitkät rihmat juoksevan veden alla. Sivele voi maissien pintaan ja laita ne pieneen uunivuokaan. Paahda maisseja grillivastuksilla uunin maksimilämmöllä, kunnes ne ruskistuvat sieltä täältä, käännä pari kertaa paahtamisen aikana. Voit myös grillata maissit.
4. Tee zhug. Paahda juustokuminan- ja korianterinsiemeniä pannulla, kunnes ne tuoksuvat voimakkaasti. Jäähdytä. Laita paahdetut siemenet, ronskisti pienennetty korianteri, valkosipuli ja chili isoon mortteliin tai minisilppuriin. Hienonna karkeaksi silpuksi. Yhdistä kaikki zhug-ainekset kulhossa, sekoita.
5. Kuumenna tilkka voita kattilassa ja kuullota purjo. Lisää perunat ja paista hetki. Lisää vesi ja kiehauta.
6. Irrota maissinjyvät veitsellä ja lisää ne kattilaan. Laita kattilaan myös riivityt tähkät antamaan liemeen makua. Keitä 12 minuuttia ja mausta suolalla. Lisää pensaspavut ja keitä vielä 2 minuuttia.
7. Poista tähkät kattilasta ja lisää kerma, tarkista maku. Tarjoa keitto zhugin kanssa.