”Olemme olleet Auvernierissa 400 vuotta. Minun tehtäväni on varmistaa, että olemme täällä seuraavatkin 400 vuotta”, Château d’Auvernieria 15. sukupolvessa luotsaava Henri Grosjean sanoo.
Terroirin suojelu ja kestävä kehitys on Sveitsin Neuchâtelissa sijaitsevalle viinitilalle kaikki kaikessa. Vuodesta 1603 saman perheen omistuksessa toiminut tila on hiljattain siirtynyt luomutuotantoon.
”Käytännössä voittomme menevät 1500-luvulla rakennetun linnamme ylläpitämiseen. Vanhempani ja isoäitini asuvat linnassa, ja minäkin muutan tänne perheineni ensi vuonna”, Grosjean taustoittaa.
Pioneeri-isän jalanjäljissä
Vanhempiensa neljästä lapsesta Grosjean on ainoa, joka työskentelee perheen viinibisneksessä. Pakon sanelemaa tilan johtaminen ei hänelle kuitenkaan ollut.
”Isäni Thierry sanoi aina, että löydämme kyllä ratkaisun, jos kukaan meistä lapsista ei innostu tilan vetämisestä. Tämä ei ole normaalia työtä, koska tässä menevät illat ja viikonloputkin”, Grosjean sanoo.
”Luopuessaan tilan johtamisesta vuoden 2022 alussa, isäni vetäytyi kokonaan sivuun, koska uskoo niin olevan parempi. Tarvittaessa saan häneltä kuitenkin aina apua.”
Grosjean avaa kaukaa viisaan isänsä ajatusmaailmaa, joka kehitti tilaa elämäntyönään. Hän muun muassa palautti ruohopeitteen aikaisemmin torjunta-ainein sileiksi poltetuille tarhoille.
”Isääni pidettiin aikoinaan suorastaan terroristina, ja nyt kaikkien tarhoilla kasvaa kasvipeite! Olen sinänsä erikoislaatuisessa asemassa, että isäni ei koskaan lakannut kehittämästä tilaa ja menetelmiämme. Siten minulla ei ole tarvetta suuriin muutoksiin, vaan voin jatkaa hänen viitoittamallaan tiellä”, Grosjean kehaisee.
Ekologisuuden nimissä Grosjeanin täytyy tehdä kuitenkin paljon pieniä muutoksia.
”Luomusertifikaatti ei ole tärkein asia, vaan kokonaisekologisuus.”
”Vietämme luomutuotannossa paljon enemmän aikaa tarhoilla, ja työn mekanisointi on järjestettävä uudellaan, jotta emme tiivistä maaperää liikaa koneilla. Tilamme energiantarpeesta 30 prosenttia tulee nyt aurinkopaneeleista, mutta haluan kasvattaa sen 130 prosenttiin, täyteen omavaraisuuteen. Luomusertifikaatti ei ole tärkein asia, vaan kokonaisekologisuus”, Grosjean täsmentää.
Paikallisesti nautittu tuote
Château d’Auvernierilla on 45 hehtaaria viinitarhoja Neuchâtelinjärven lähistöllä, Jura-vuoriston alarinteillä.
”Viinitarhamme sijaitsevat 430–470 metrin korkeudella merenpinnasta. Järvi temperoi ihanteellisesti lämpötilaa, ja vuoriston läheisyys edesauttaa ilmankiertoa. Luomutuotanto on näissä olosuhteissa varteenotettava vaihtoehto”, Grosjean sanoo.
Sveitsin viineillä on vielä maailma valloittamatta: 99 prosenttia paikallisista viineistä kulutetaan maan rajojen sisällä.
”Sveitsi ei ole vain suklaata ja kelloja, sama pedanttius koskee viinintuotantoamme. Tällä hetkellä vain pieni osa viineistä päätyy vientiin, sillä me juomme ne itse!”
Nämä maistoimme:
Château d’Auvernier Non-Filtré 2023
Neuchâtel, Sveitsi
Yleensä vain viinintekijät maistelevat suodattamattomia viinejä, mutta non-filtré-viinityyli tuo ne myös viininystävien huulille. Tämä Chasselas-lajikkeesta valmistettu viini on eksoottisen hedelmäinen ja kevyesti hiivainen. Suutuntumassa on pehmeyttä ja leveyttä. Viini kehittyy kiintoisasti myös ikääntymisen myötä. Osa viinietiketin teksteistä on ylösalaisin, mikä kannustaa kuluttajaa kääntämään pullon ja sekoittamaan pohjalla olevan sakan tarjoiluhetkellä viiniin.
Ruoka: Röstiperunat ja kylmäsavulohta
Château d’Auvernier L’Oeil de Perdrix 2022
Neuchâtel, Sveitsi
L’Oeil de Perdrix -viineistä on löydetty merkintöjä Neuchâtelissa jo vuodelta 1768. Se on nykyään myös Château d’Auvernierin tärkein tuote. ”Peltopyyn silmän” oranssihtava sävy saadaan pinot noir -roseeseen lyhyellä kuorikontaktilla. Herkän marjaisa tuoksu, jossa on kirsikkaa ja kukka-aromeja. Maku on silkkisen soljuva ja tanniineiltaan alhainen. Herkullisen juotava mutta persoonallinen rosee.
Ruoka: Suppilovahveropiirakka tai punajuuripihvit
Château d’Auvernier Sélection Tradition Pinot Noir 2022
Neuchâtel, Sveitsi
Talon tärkein rypälelajike on Pinot Noir, josta se tekee useita erilaisia viinejä. Sélection Tradition on nuorekkaan hedelmävetoinen, loistavasti rypälelajiketta ja kasvupaikkaansa ilmentävä viini. Tummien kirsikoiden ja mustikan tuoksua täydentää kevyt mausteisuus. Suutuntumassa on pinot noiriksi mukavasti mehevää täyteläisyyttä mutta myös napakkuutta.
Ruoka: Bratwurstit tai mezet