Viikonloppuaamiaisiin on ihana panostaa. Avaa pullo raikasta kuohuvaa ja kata pöytään herkullisia, runsaita makuja. Brunssipöydän kruunaa pariloidun lohileivän päällä tarjoiltu uppomuna ja hollandaisekastike sekä lasissa pirskahteleva ranskalainen, hedelmäinen crémant.
Pariloitu lohileipä, uppomuna ja hollandaise
4 annosta, valmistusaika 35 min
Ainekset:
500 g lohifileetä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
4 viipaletta maalaisleipää (tai paahtoleipää)
tilliä
Uppomunat:
2 l vettä
1,4 dl väkiviinaetikkaa
4 munaa
sormisuolaa
Hollandaisekastike:
150 g voita
3 keltuaista
4 rkl vettä
4 rkl sitruunamehua
suolaa
Valmistusohje:
1.Leikkaa lohifilee neljään osaan. Mausta kalapalat suolalla ja pippurilla.
2. Paista lohet parilapannulla molemmin puolin rapeaksi. Lohi saa jäädä sisältä punertavaksi, jolloin se on mehevää.
3. Keitä uppomunat. Mittaa vesi ja etikka laakeaan kattilaan tai kasariin, älä lisää suolaa. Anna kiehua muutama minuutti, jotta liika happi poistuu vedestä ja uppomunista tulee kiinteät ja kauniit.
4. Riko munat yksitellen lasiin. Pyöritä vettä vispilällä ja lisää munat lasista yksi kerrallaan pyörivään veteen. Anna kypsyä kaksi minuuttia.
5. Nosta uppomunat reikäkauhalla liinan päälle. Ripottele munien pintaan sormisuolaa.
6. Valmista hollandaisekastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.
7. Laita toiseen kattilaan vesi ja keltuaiset. Kuumenna seosta varovasti miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan voimakkaasti, kunnes seos sakenee.
8. Lisää voisula vähitellen juoksevana nauhana. Mausta kastike sitruunamehulla ja tarkista suolan määrä.
9. Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Nostele lohet leipäviipaleille. Lisää päälle uppomunat ja hollandaisekastiketta. Koristele tillillä.