Jouluillallisen päättää kanelinen, viikunoilla koristeltu suolakaramellipiiras. Erinomaisen makuparin jälkiruoka saa italialaisesta, monivivahteisesta ja paahteisen aromikkaasta Marsala-viinistä. Viinin leveä, kuivattuja hedelmiä ja viikunaa huokuva makumaailma ja piirakan kaino, makea suolaisuus ovat makunystyröitä hellivä yhdistelmä.
Alkon tuotesivu
Suolakaramellipiiras ja viikunat
Ainekset:
12 annosvuokaa tai 1 iso piiras
munaton, kasvis
40 min + 2 h jäähtymiseen ja hyytymiseen
180 g digestivekeksejä
80 g voita (pehmeää tai sulaa)
1 rkl tomusokeria
Karamelliseos:
2 liivatelehteä
kylmää vettä (liotukseen)
1 dl vettä
1 3/4 dl ruokosokeria
60 g voita kuutioina
1/2 dl kuohukermaa
1 1/2 tl suolaa
Mascarpone-kerma:
400 g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl ruokosokeria
Kanelisiirappi ja viikunat:
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 kanelitankoa
6 viikunaa
Valmistusohje:
1. Valmista ensin viikunat. Mittaa vesi, sokeri ja kanelitangot kattilaan. Keitä viisi minuuttia.
2. Paloittele viikunat neljään osaan ja kaada kuuma liemi niiden päälle kulhoon. Anna maustua vähintään tunti, mielellään seuraavaan päivään.
3. Jauha keksit, voi ja tomusokeri tehosekoittimessa sekaisin. Painele keksimuru irtopohjavuoan (halkaisina 26 cm) pohjalle tai pieniin annosvuokiin.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta desi vettä ja sokeri.
5. Lisää kuumaan liemeen pehmenneet, ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet.
6. Lisää voikuutiot koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää myös kerma ja suola. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
7. Sekoita mascarpone, kevyesti vatkattu kerma ja ruokosokeri keskenään kulhossa.
8. Lisää ensiksi valmistamasi liivateseos mascarpone-kerman sekaan tasaiseksi massaksi. Kaada seos vuokaan tai vuokiin keksimurupohjan päälle. Nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi.
9. Tarjoile piiraat kanelisiirapin ja viikunoiden kanssa.