Kauppojen ruukkuyrttivalikoima rikastuu vuosi vuodelta. Suomalaisten ykkössuosikkeja ovat edelleen tilli, basilika, ruohosipuli ja persilja, mutta perässä kärkkyvät jo timjami, korianteri ja minttu. Aasilaisen ruoan suosio näkyy myös yrttivalikoimissa. Uusimpia tulokkaita ruukkuyrttivalikoimissa ovat koristeellinen, kiinalaisessa keittiössä suosittu punaperilla sekä mizuba, makeahko japanilainen persilja.
Yrtit ovat mausteista ehkäpä kaikkein viiniystävällisimpiä. Niillä, kuten mausteilla yleensäkin, on kohtuullisesti käytettynä taipumus tuoda esiin ja korostaa viinin omia hedelmäisiä vivahteita. Poikkeuksen tekevät viileitä aromeja sisältävät yrtit, kuten minttu ja sitruunamelissa, jotka saattavat viedä viiniltä hedelmäisyyttä. Viileäaromisten yrttien kanssa nautittavan viinin on hyvä olla reilusti hedelmäinen, eikä hento makeuskaan ole pahitteeksi.
Yksi viinin ja ruoan yhdistämisen perusohjeista kuuluu, että ruoan seuraksi on hyvä valita viini, josta löytyy samoja aromeja kuin tarjottavasta ruoastakin. Rosmariinilla, salvialla ja timjamilla maustetun broilerin seuraan valikoituvat kypsän marjaisat ja eloisat punaviinit, joiden tanniinisuus on hyvin maltillista. Broilerin kanssa maistettu pinot noir -viini sekä grenache-carignan-sekoiteviini tarjoavat molemmat onnistuneeseen yhdistelemään tarvittavia yrttisiä aromeja. Keskitäyteläiset sangioveset toimisivat myös melko varmasti.
Mintulla, korianterilla ja thaibasilikalla maustetut kalapullat kätkevät sisäänsä myös chiliä, inkivääriä ja limettiä, jotka ohjaavat viinivalintaa hedelmäisten ja hieman makeuttakin sisältävien valkoviinien suuntaan. Pinot Gris-, Gewürztraminer- ja Riesling -lajikkeista valmistetut, hieman makeat, viinit ovat maukkaita seuralaisia aasialaisille kalapyöryköille ja muillekin aasialaisille ruoille.
Testaa nämä yrttiset reseptit ja niiden viinisuositukset:
3 vinkkiä ruukkuyrteille
Istuta kaupan yrtit kotona suurempaan ruukkuun. Yrtin omaa muoviruukkua ei välttämättä tarvitse poistaa, juuret löytävät tiensä uuteen multaan ruukun raoista. Kastele yrttejä ahkerasti.
Basilikat ovat erityisen kylmänherkkiä, älä säilytä jääkaapissa. Muut yrtit viihtyvät jääkaapin vihanneslokerossa.
Hennot yrtit, kuten basilika ja minttu silputaan vasta valmiiseen ruokaan. Rotevat yrtit, kuten timjamin, rosmariinin ja lipstikan voi lisätä ruokaan jo haudutusvaiheessa.