Arvio
Viikon viinivinkkini on runsashedelmäinen La Vieille Ferme Blanc –valkoviini Etelä-Ranskasta. Viinin varsin hento tuoksu on aromeiltaan kypsän hedelmäinen, muistuttaen eksoottisia hedelmiä, kuten hunajamelonia ja ananasta. Tuoksua seuraava keskitäyteläinen maku on kuiva, mutta sekin runsaan hedelmäinen. Viiniä ryhdittää eloisa hedelmähapokkuus, joka nostaa myös veden kielelle. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja leveä. Jälkivaikutelma on mineraalinen ja myös jonkin verran nielua lämmittävä.
Viinin seuraksi täyteläistä Gruyèrejuustokeittoa
Tämä kypsän hedelmäinen valkoviini maistuu täyteläisten ruokien seurassa ja suosittelisinkin valmistamaan viinille Antti Vahteran ja Juha Berglundin kanssa kirjoittamamme Ruoasta viiniin –kirjan Gruyèrejuustokeitto -reseptiä.
Hienonna keittoa varten yksi sipuli ja kuullota sipuli kattilassa nokareessa voita. Ripottele kattilaan ruokalusikallinen vehnäjauhoa ja sekoita.
Kun jauhot ovat hieman kypsyneet, lisää joukkoon 6 dl kanalientä ja 2 dl valkoviiniä. Kiehuta hetkinen.
Lisää reilusti, noin 4 dl kuohukermaa ja noin 300 g pieniksi paloiteltua gruyèrejuustoa. Mausta ripauksella cayennepippuria ja rouhauksella valkopippuria.
Mikäli haluat, voit lopussa lisätä keittoon vielä hienonnettua valkosipulia ja lorauttaa sekaan tilkan portviiniä.
Nauti runsashedelmäisen, etelä-ranskalaisen La Vieille Ferme Blancin kera.