Opintopolku viinimestariksi ja sommelieriksi kulkee tavallisimmin työskentelemällä ensin viineihin painottuvissa ravintoloissa.
Monet sommelierit ovat suorittaneet Perho Pron viinikursseja, mutta viinitietoutta voi opiskella myös osana restonomiopintoja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Turun ammatti-instituutissa järjestetään viinimestarikoulutusta, johon kuuluu harjoittelujakso viinitilalla ulkomailla.
Viinimestari tai sommelier eivät ole suojattuja ammattinimikkeitä, vaan kuka tahansa viineihin perehtynyt voi käyttää niitä.
Sommeliereillä on oma yhdistyksensä Suomen Sommelierit ry, jonka jäseniksi pääsevät ammattilaisten ohella myös harrastajat. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaista juoma- ja viinikulttuuria. Kilpailujen ohella järjestetään tasting-tilaisuuksia.
Lue myös: Näin syvennät viiniharrastusta