viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Samuli Pasanen ja sourr-olut: Sour on uusi musta
Kolumnit

Samuli Pasanen: Kannabisviinit tulevat – oletko valmis?

22.03.2019 Samuli Pasanen

Todistin syksyllä 2015, miten kannabis uhkasi viedä työntekijät viinitiloilta.Työskentelin viinitilalla Oregonissa, kun osavaltio laillisti kannabiksen viihdekäytön. Tila jäi lainmuutoksen jälkeen ilman laboranttia.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kannabis vetää puoleensa viinitilojen työntekijöitä ja laborantin tapaan moni muukin on päättänyt vaihtaa Pinot Noirin Indicaan ja Sativaan. Kannabislaboratoriot ja -farmit pystyvät maksamaan huomattavasti kilpailukykyisempää korvausta työstä. Hamppupelloilta myös korjataan sato useamman kerran vuodessa, jolloin työtä on tarjolla tasaisemmin ja palkka voi olla jopa kaksinkertainen viinitiloihin verrattuna.

Kanadalaiset, hollantilaiset, uruguaylaiset ja monet yhdysvaltalaiset aikuiset saavat jo nyt käyttää kannabistuotteita laillisesti. Globaalisti, Eurooppa mukaan lukien, kuljetaan kohti kannabiksen viihdekäytön vapauttamista. Samanaikaisesti alkoholin kulutus on länsimaissa ollut laskemaan päin. Ei ihme, että suuret juomayhtiöt etsivät kuumeisesti uusia tulonlähteitä korvaamaan menetettyä alkoholikauppaa.

Alkoholijätti Constellation Brands yllätti viinimaailman muutama vuosi sitten ostamalla Charles Smith -viinibrändit huimalla 120 miljoonan kauppahinnalla. Suomalaistenkin rakastama Kung Fu Girl -riesling vaihtoi omistajaa kaupan mukana. Viime vuonna yhtiö oli taas ostoksilla, mutta tällä kertaa se sijoitti huimat 4 miljardia dollaria kanadalaiseen Canopy Growth -kannabisyhtiöön.

Myös Coca-Cola kertoi viime vuonna harkitsevansa yhteistyötä kanadalaisen Aurora Cannabis -yhtiön kanssa. Kannabismarkkinat näyttävätkin kasvavan sellaisella nopeudella, että juomayhtiöillä ei ole varaa jäädä sivustakatsojiksi.

Alkoholiyhtiöiden siirtyminen ”vihreämmille markkinoille” on herättänyt myös paljon keskustelua viinin ja kannabiksen sekoituksista. Kaliforniassa viiniviljelijöiden huhutaan valmistaneen omaan käyttöön kannabisinfuusioituja viinejä jo hippikulttuurin täyttämällä 70-luvulla. Nyt markkinoille pyrkii joukko kaupallisia kannabisviinejä valmistavia yrityksiä. Lainsäätäjät eri puolilla maailmaa ovat kuitenkin pelästyneet uusia sekoitepäihteitä ja niitä on pyritty rajoittamaan. Tutkimusta kannabiksen ja alkoholin yhteisvaikutuksista on niukasti.

Tuleeko kannabisviinit valtaamaan markkinat laillistamisaallon seurauksena? Ei varmastikaan, mutta kysyntää tuotteille on. Hampputuotteita varjostavaa huumausaineen mainetta ovat markkinointinerot jo nyt muuttamassa. Kannabista puolustetaan luonnollisella alkuperällä ja kulttuurin muutoksella. Samalla pellolla voidaan kasvattaa viiniä ja hamppua. Ehkä tulevaisuudessa sinulle tarjotaan yhden terroirin sekoiteviiniä, missä yhdistyvät aromaattinen Sauvignon Blancia sekä sitruksinen Cannabis Traminer. Maistaisitko?

Suomessa, missä monopoli yrittää edelleen määrittää kansalaisten juomatavat, ajatus kannabisviineistä tuntuu kaukaiselta. Mutta muutokset saattavat tapahtua nopeammin kuin uskomme. Maailman isoimpiin viinitapahtumiin kuuluvan Prowein 2019 tuottajista löytyy muun muassa Cannawine -niminen yritys, jonka tuotteisiin kuuluu kannabisinfusioidut puna- ja valkoviinit.

Samuli Pasanen

Samuli on viinintekijä, joka nauttii viininsä jatkossakin ilman maustekasveja. Lue myös Samulin nettiartikkeli etämyynnin historiasta täältä!

Lue lisää

Samuli Pasanen: Viinin ainesosat

01.01.2022 Samuli Pasanen

Samuli Pasanen: Orjaviiniä?

10.09.2020 Samuli Pasanen

Samuli Pasanen: Korona ja ravintola-alan ahdinko

28.05.2020 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä