Pekoni ja smetana maustavat pitkään haudutetun lihapadan
Tämänkertaisen, mehevän punaviinin seurassa maistuu esimerkiksi tiivisarominen lihapata. Voit valmistaa sen vaikka naudan pala-, ulko- tai sisäpaistista.
Leikkaa liha kuutioiksi tai suikaleiksi. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista lihoihin kaunis pintaväri. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää mukaan suikaloitua pekonia ja freesaa vielä hetkinen. Kun otat lihat pannulta, lorauta pannulle tilkka punaviiniä ja saat näin kaikki hyvät maut talteen.
Kuumenna padassa tilkka öljyä ja kuullota siinä runsaasti hienonnettua sipulia ja valkosipulia, sekä pieniä porkkanakuutioita. Lohko tai viipaloi pannuun vielä tuoreita herkkusieniä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää joukkoon pikkuriikkisen tomaattipyreetä ja pyörittele vielä hetkinen. Lisää seuraavaksi pataan ruskistetut lihapalat, pannulta huuhtomasi paistoliemi, tomaattimurskaa, tuoreita timjamin- ja rosmariininoksia ja kuutioitua suola- tai herkkukurkkua. Hauduttele hetkinen.
Lorauta pataan vielä hieman punaviiniä ja lisää lihalientä sen verran että kaikki raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät.
Hauduttele pitkään padassa miedolla lämmöllä – tai mikäli lähdet ulkoilemaan, nosta pata uuniin.
Kun lihat ovat mukavan mureita ja pataruoka mehevöitynyt, tarkista maku. Lisää lopuksi joukkoon smetanaa ja sekoita.
Valmista padan lisukkeeksi esimerkiksi mehevän maukasta, punaiseen maitoon valmistettua perunapyreetä. Nostele lisuke lautaselle ja kauho lihapataa seuraksi.