Perinteisen kinkun sijaan voit valmistaa jouluherkun ylikypsästä possunkyljestä ja mehevästä hernepyreestä
Ainekset
700 g luutonta viljaporsaankylkeä, kamaralla
2 dl kuumaa ankanrasvaa
jos ankan- tai hanhenrasvaa ei ole, pane vuokaan 1 dl vettä ja kypsennä ohjeen mukaisesti, hyvää tulee, mutta ei niin hyvää!
Hernepyree
4 dl vihreitä pakasteherneitä
1 pieni salottisipuli
1 tl voita
2 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
Valmistusohje
Leikkaa kylkipala neljäksi samankokoiseksi palaksi. Pane palat pieneen reunalliseen paistovuokaan (vuoan pohja lähes täyttyy lihasta) ja kaada kuuma ankanrasva päälle. Kypsennä 90-asteisessa uunissa noin 5 tuntia. Poista lämpimistä lihoista nahkakamara ja nosta lihat ritilälle, jotta kaikki ylimääräinen rasva valuu pois. Mausta palat mustapippurilla ja suolalla. Tee palojen rasvapintaan pieniä viiltoja lihaan asti. Paahda palat pannussa rasvapuolelta rapeiksi niin, että kaikki rasva sulaa pois, mutta älä polta pintaa mustaksi. Tarjoa hernepyreen lisäksi makeaa puolukka- tai karpalohilloketta.
Hernepyree
Kuori sipuli ja silppua se erittäin hienoksi. Kuullota sipuli kattilassa voissa pehmeäksi. Lisää joukkoon herneet ja anna niiden lämmetä sekoittaen. Lisää kerma ja anna kiehua muutama minuutti. Kaada seos tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaisen vihreäksi. Kaavi seos tarkasti siivilään ja painele lusikalla siivilän läpi kattilaan. Siivilään ei saa jäädä kuin herneen kuoret. Mausta samettisen tasainen pyree pippurilla ja suolalla.
Joku saattaa kuvitella, että tuossahan on varsinaista äijäruokaa, rasvaista sellaista. Pitkässä paistamisessa rasva poistuu ja jäljelle jää hurmaava maku. Ja sehän taas maistuu kaikille.
Resepti: Antti Vahtera