viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kolumnit

Mihin katosi omatunto?

19.10.2017 Mika Vanne

Kolumni. Eduskunnassa alkoholilaki on omantunnonkysymys. Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne pohtii, mitä se oikein tarkoittaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kolumni. Eduskunnassa alkoholilaki on omantunnonkysymys. Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne pohtii, mitä se oikein tarkoittaa.

Wikipedian mukaan omatunto on sisäinen kokemus, jonka oletetaan neuvovan eri tilanteissa. Keskustelu alkoholilaista antaa surullisen kuvan näistä neuvontakyvyistä. Heikkoa on. Paatuneita lienevät mielet.

Kovinta ääntä eduskunnassa ovat pitäneet Alkon hallintoneuvoston jäsenet. Tämä on loogista, pakottaisihan muutos hallintoneuvoston töihin tai lopettaisi sen tarpeettomana. Kokouspalkkiot ja jouluviinit loppuisivat. Jääviydestä huolimatta omatunto vaikenee.

Ylen vaalikoneessa ennen 2015 eduskuntavaaleja 89 nykyistä kansanedustajaa kannatti vahvoja oluita ja viinejä ruokakauppaan, esimerkiksi vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja Touko Aalto. Eduskunnassa ääni on muuttunut: Kansalaiset tarvitsevat holhousta, ja jo 5,5-prosenttiset oluet ajavat turmioon. Mihin edustajien omatunto on kadonnut?

Lain perustelujen mukaan alkoholijuomien etämyynti Suomeen on kielletty. Näin ei ole. Sen on STM:n johtava virkamies itse Brysseliin ilmoittanut. Virkamiehen omatunto jättää kolkutuksen väliin.

Väärän tiedon lisäksi ministeriö nojaa tutkimukseen. Sitä tehdään THL:ssa, joka on ministeriön valvonnassa, samoin Alko. THL saa rahaa tutkimuksiinsa budjettirahoituksena, mutta myös Alkolta, jonka hallituksessa istuu THL:n pääjohtaja. THL väittää tekevänsä tutkimuksensa rahoittajasta riippumatta. Uskokoon ken haluaa.

Osmo Soininvaara selvitti keväällä STM:n laitosten toimintaa ja löysi omantunnon äänen: ”Luottamuksellisissa keskusteluissa usean THL:ssä työskentelevän henkilön kanssa on noussut tuohtumus siitä, että ministeriöstä ei ohjata vain tutkimuksen aiheita vaan halutaan vaikuttaa myös tutkimusten perusteella tehtyihin johtopäätöksiin”, selvitysraportissa kerrotaan.

Ministeriö siis rahoittaa itse ja Alkon kautta THL:n tutkimuksia, joihin se sanelee lopputuloksen. Ja tämä  sitten syötetään eduskunnalle lain perusteluksi.

Hallitus on päättänyt kansanedustajien saavan äänestää kaupassa myytävien juomien vahvuudesta omantunnonkysymyksenä. Wikipedian mukaan sellaisia ovat kysymykset, joissa yksilöt ovat erityisen herkkiä rikkomaan yleistä mielipidettä vastaan sisäisen tunteensa pakottamina.

Edustajat siis uhmaavat kansalaismielipidettä ministeriön aikaansaaman sisäisen tunteen pakottamina.

Hei hei, omatunto.

Kolumni on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 7/2017. Kirjoittaja työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.

Lue lisää

Uunilihapullat ja unelma-cabernet

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2024 Viinilehden toimitus

Kysyimme guruilta: ensi vuoden viinitrendit

19.11.2024 Teksti ja kuvat Wenla Wallin

Mikä beaujolais nouveau?

19.11.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä