Pariisi on kulinaristien mekka. Kaupunki tarjoaa roppakaupalla herkkuja, mutta myös oppia kotikeittiöihin.
Kokki ja tv-juontaja Pipsa Hurmerinnalla on kolme kotimaata: Suomi, Yhdysvallat ja Ranska. Hurmerinta asui monta vuotta Pariisissa, ja siellä hän myös loi oman keittiöfilosofiansa pohjan.
”Kun osaa ranskalaisen keittiön perusteet, voi alkaa sooloilla”, Hurmerinta sanoo.
Ranskalainen ruokakulttuuri on opettanut Hurmerinteelle etenkin kaksi asiaa ruoasta.
Ensimmäinen oppi: syö kolme ruokaa päivässä.
”Olen ollut Suomessa joskus hankalan tyypin maineessa, kun olen vaatinut kuvauksissa kunnon lounaan. En pärjää koko päivää pelkällä karjalanpiirakalla ja karkeilla.”
Toinen oppi: ruoka on arkinen nautinto.
”Ranskassa syödään päivittäin hyvin. Suomessa pihistetään koko viikko ja yhtenä päivänä herkutellaan sitten koko viikon edestä.”
Pariisissa Hurmerinta oppi syömään nykyistä lempiruokaansa kampasimpukoita – ja siellä hän myös kiinnostui viineistä. Silloisen poikaystävän isällä oli viinikellari, ja perheessä nautittiin erilaisia viinejä.
”Tuolloin maistelin oman syntymävuoteni 1978 viiniä. Punaviinin ohella suosikkini on rosee. Ranskassa sitä juodaan todella paljon, etenkin eteläosissa. Se on ihanan kesäinen ja pirskahteleva viini.”
Pipsa Hurmerinnan ranskalaisen keittiön resepteillä herkutellaan Stockmann-tavaratalojen Pariisi-viikoilla 1.–31.3.2016.