Viikon viinivinkki

Italialainen punainen syksyiselle ankanrinnalle

43 / 2015 Antti Rinta-Huumo

Arvio

Tänään käynnistyvän Viini, ruoka ja hyvä elämä -tapahtuman innoittamana viikon viinivinkkini on kolmen lajikkeen herkullinen tuttavuus Italiasta. Viinissä on avoin ja ryhdikkään marjainen tuoksu. Siinä on kirsikkaa, kypsää karpaloa, hentoa yrttisyyttä ja savuakin. Keskitäyteläinen maku on rodukas. Tuoksun aromien lisäksi maussa on häivähdys nahkaisuutta. Alkumaku on suutuntumaltaan lähes makea. Viinille tuo särmikkyyttä pehmeiden tanniinien lisäksi tiivis, kirsikkainen hapokkuus. Viini jättää ryhdikkään, jopa nahkaisenkin jälkivaikutelman.

Paistetut bataatit tarjoavat mehevän lisukkeen ankanrinnalle

Leikkaa huoneenlämpöisiin ankan rintafileisiin rasvapuolelle ristiviillot ja mausta fileet suolalla sekä mustapippurilla. Laita fileet kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Kun pannu kuumenee, se sulattaa ylimääräisen rasvan pois. Paahda kunnes rasvapuoli on saanut kauniin ja rapean pinnan. Ota pannulle syntynyt rasva talteen. Käännä ja paista lihapuolelta pinta nopeasti ”kiinni”.

Leikkaa bataateista joko noin 3 cm paksuisia viipaleita tai ”särmikkäitä” noin 5×5 cm kuutioita. Kuumenna padassa tai paistinpannulla ankanrinnasta irronnutta rasvaa ja laita bataatit mukaan paistumaan. Kun ne ovat saaneet hyvän pintavärin, käännä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paista vielä hetkinen ja nosta uunivuokaan. Mikäli pannulle jää rasvaa, kaada loppu bataateille. Nosta noin 175-asteiseen uuniin.

Laita ankan rintafileet toiseen uunivuokaan ja ripottele päälle hieman balsamiviinietikkaa. Kun bataatit alkavat olla lähes kypsiä, nosta myös ankanrinnat uuniin. Kypsennä lihoja kunnes sisälämpötila on 52 astetta. Nosta folion sisään vetäytymään.

Tarjoa mehevä, mediumkypsä ankanrinta tumman kastikkeen kera. Valmista kastike keittämällä kasaan riistalientä (esimerkiksi liemitiivisteestä), punaviiniä, appelsiinimehua ja hieman kirsikkahilloa. Viimeistele kastike muutamalla voinokareella, jotka voit lisätä kastikkeeseen sauvasekoittimella ”poraten”.

Nosta bataattia lautaselle ja leikkaa annokseen vetäytyneestä rintafileestä viipaleita. Viimeistele lusikoimalla lihalle hieman valmistamaasi kastiketta.

Aiemmat viinivinkit

Majoneesimunat ja kukkaisen hunajaiset kuplat

Majoneesimunat ovat helppoa pikkusyötävää itsenäisyyspäivän juhliin. Kaada lasiin kukkaisen hunajaista kuohuviiniä. Pikkelöidyillä sinapinsiemenillä viimeistellyt majoneesimunat pyöristävät entisestään pehmeän kuohuviinin suutuntumaa. Viinin sitruksiset ja mineraaliset vivahteet viimeistelevät juhlallisen yhdistelmän. Katso viikon

Hirvipyörykät ja mehevän mehukas shiraz

Australialaisen shiraz’n maukas, kypsä hedelmäisyys muuttuu lähes makeaksi hirvipullien intensiivisen aromikkuuden ja tiivishenkisen kastikkeen ansiosta. Viinin makeat vivahteet, nahkaiset ja jopa pippuriset sävyt antavat mukavan lisän annoksen riistaiseen makumaailmaan. Katso

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Herkullisen runsas talven Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.