viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Vuoden punaviiniä joulupöytään

51 / 2014 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Portugali

Arvio

Viini-lehden Vuoden punaviiniksi valitun portugalilaisen viinin tuoksu on muheva, kypsän hedelmäinen, paahteinen ja savuinen. Siitä voi erottaa myös muun muassa maanläheisiä ja multaisia piirteitä. Suuntäyttävä maku on sekin paahteinen ja muheva. Viinissä on reilusti makeaa mausteisuutta ja kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja taateleita, muistuttavia piirteitä. Reilua hedelmäisyyttä ryhdittävät pehmeän kypsät parkkihapot. Hedelmähapot puolestaan nostavat veden kielelle. Lämminhenkinen kokonaisuus jättää monivivahteisen ja pitkään suussa viipyvän herkullisen jälkivaikutelman.

Viikon vaihtoehto

Quinta das Setencostasin saatavuus on tällä erää heikko. Huippusuosittu punaviini aiheutti ryntäyksen Alkoihin. Nopeimmat ehtivät kuitenkin hakemaan omansa vielä tänään hyllytetystä täydennyserästä. Lue lisää täältä!

Vaihtoehtoinen punaviini joulupöytään on herkullinen espanjalainen Durius Tempranillo. Se sopii erinomaisesti myös tämän viikon annoksen seuraan.

Possun tai kalkkunan vaihtoehtona joulupöytään syntyy aromikas annos porosta

Perinteisen jouluruoan vaihtoehdoksi suosittelen mehevän punaviinin seuraan aromikasta poron ulkofileetä – toki hieman jouluhenkisillä lisukkeilla.

Ota poronfilee huoneenlämpöön. Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Aloita herkun valmistaminen kuitenkin lihan seurassa tarjottavista lisukkeistä.

Keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja pilko kypsät punajuuret, soseuta ne tehosekoittimessa muutaman voinokareen kera tasaiseksi. Voit halutessasi myös lisätä joukkoon hieman kuumennettua kermaa. Mausta suolalla ja pidä lämpimänä.

Kuori ja pilko sipuleita sekä hieman punaista omenaa. Laita kattilaan nokare voita ja kuullottele sipuleita ja omenoita, kunnes ne alkavat hieman pehmenemään. Mausta suolalla. Lusikoi omenat ja sipulit tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi muutaman voinokareen kera. Tarkista maku ja pidä sose lämpimänä.

Kuori ja kuutioi porkkanaa. kuullottele porkkanakuutioita paistinpannulla nokareessa voita, kunnes ne alkavat hieman pehmenemään. Lorauta joukkoon porkkanamehua, muutama ripaus suolaa ja hienonnettua tuoretta timjamia. Hauduta al dente -kypsäksi.

Paista kuumalla paistinpannulla lihaan kaunis pintaväri nokareessa voita. Tämän jälkeen voit halutessasi ottaa lihaan vielä kevyen pintasavun savustuspussissa tai -pöntössä. Kypsennä liha loppuun noin 175 asteisessa uunissa. Mikäli sinulla on paistomittari käytössä, jätä liha sisältä 48-50 asteiseksi. Anna vetäytyä.

Leikkaa pekonista kuutioita tai suikaleita ja paista ne rapeaksi. Nosta valumaan talouspaperille.

Nostele punajuuripyreetä ja haudutettuja porkkanakuutioita lautaselle. Leikkaa lihasta reiluja viipaleita ja asettele ne kauniisti annokseen. Lusikoi sipuli-omenapyreetä mukaan ja viimeistele annos asettelemalla poroviipaleille rapeaksi paistettua pekonia.

Oikein maistuvia hetkiä Setencostasin tai Duriuksen kera!

Edellisen viikon viinivinkki

Limarin suuntäyttävä tarha-chardonnay

Nimbus Single Vineyard Chardonnay 2011

Valkoviini Limarí
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä