Arvio
Viikon punaisessa suositusviinissäni on nuorekas ja meheväluonteinen tuoksu. Siinä on mustikkaa, makeaa kirsikkaa, luumua – jopa häivähdys tallintaustaa. Keskitäyteläinen maku on suutuntumaltaan herkullisen mehukas. Tuoksun kypsän marjaiset vivahteet seuraavat tarkasti makuun. Tasapainoisesta mausta voi aistia lisäksi maaperän muhevia vivahteita. Kypsän marjainen hapokkuus tuo viinille ryhtiä ja kantaa kokonaisuutta tasaiseen, varsin pitkään jälkivaikutelmaan.
Syksynmakuinen annos yhdistää punajuuren, ohran ja sienet
Tämän kypsän marjaisen, syksyä huokuvan punaviinin seuraan valmistuu samanhenkinen herkku.
Aloita maukkaan annoksen valmistus punajuurista. Pese ja lohko punajuuret reilun kokoisiksi. Levitä foliopaperia ja sivele sille hieman öljyä. Nosta punajuurilohkot foliolle, mausta ne suolalla, pippurilla ja lorauksella balsamiviinietikkaa. Viimeistele muutamilla nokareilla voita. Kääräise foliosta nyytti ja nosta se noin 200 asteiseen uuniin.
Hienonna salotti- ja valkosipulia maun mukaan. Kuullota kattilassa tilkassa öljyä hetkisen ajan sipuleita ja lisää joukkoon ohrasuurimoita. Jatka pyörittelyä vielä hetken. Mausta suolalla ja rouhaisulla pippuria. Lorauta joukkoon tilkka valkoviiniä ja anna kiehahtaa.
Aloita kuuman kasvisliemen lisääminen joukkoon samalla tavalla kuin valmistaisit risottoa, eli lisää pieni määrä nestettä ja sekoita koko ajan. Lisäile nestettä vähän kerrallaan, kunnes ohrasuurimot alkavat olla kypsiä. Lisää lopuksi joukkoon hieman vuohenjuustoa, nokare ranskankermaa ja tarkista maku. Pidä lämpimänä.
Puhdista metsästä tai kaupasta saamasi sienet. Viipaloi tai paloittele ne. Paista sienet nopeasti kuumalla paistinpannulla nokareessa voita. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lusikoi lautaselle mehevää ohralisuketta. Avaa varovasti uunipunajuurten folionyytti, nostele mehevät punajuurilohkot annokseen ja lusikoi päälle hieman folionyyttiin syntynyttä lientä. Viimeistele annos paistetuilla sienillä.
Laseihin Burgenlandin Zweigeltia ja herkuttelemaan!