Arvio
Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumaviikon suositukseni on itävaltalainen valkoviini. Viinissä on hedelmäisen kukkainen, hieman pippurinen ja yrttinenkin tuoksu. Lähes kuiva maku on runsas. Siinä on tuoksun vivahteiden lisäksi hunajaisuutta ja kypsää punaista omenaa. Maussa on myös persikkaa ja mineraalisuuttakin. Kokonaisuutta napakoittaa eloisa hapokkuus ja viini jättää pitkään maistuvan, veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.
Dijonilla maustettu purjo-omenakastike mehevöittää broilerin rintafileeannoksen
Suosittelisin valmistamaan tällä maistuvalle viinille saksalaishenkistä broiskuruokaa ystäväni Antti Vahteran reseptiä mukaillen. Tarkka resepti löytyy tällä viikolla ilmestyneestä uutuuskirjastamme Ruoasta viiniin – Makumatka Euroopan halki.
Aloita valmistaminen lisukkeesta. Kuori ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi muutama punainen omena. Halkaise purjosipuli ja leikkaa se muutaman sentin paloiksi. Kuori ja leikkaa myös punasipulia melko ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna kattilassa valkoviiniä ja kiehuta sitä kunnes jäljellä on enää reilut puolet. Lisää viinin joukkoon kuutioimasi omenat ja leikkaamasi sipulit. Lusikoi sekaan myös muutama lusikallinen dijonsinappia, kermaa, pikku määrä hienonnettua punaista chiliä ja purista joukkoon myös hieman sitruunanmehua. Kiehuta hiljalleen kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
Ota broilerin rintafileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu ja paista reilussa nokareessa voita rintafileisiin kaunis ja rapea pinta. Kypsennä 180 asteisessa uunissa loppuun. Kääri fileet folion sisään vetäytymään ennen tarjoilemista.
Lusikoi lautaselle mehevää kastiketta. Leikkaa broilerista reilut viipaleet ja asettele kastikkeen päälle. Viimeistele annos hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoile suuntäyttävän maukkaan Lethin valkoviinin seurassa.