Jean-Frédéric Hugelin mielestä hienointa on valmistaa tuotetta, joka on tehty jaettavaksi.
”Kun pöydässä avaa pullon, keskustelu alkaa. Jakaessamme pullon viiniä meillä on jo jotain yhteistä. Jokaiselle on olemassa sopiva viini, jokaiselle ruoalle löytyy sopiva viini. Minun työni on selvittää sitä.”
Famille Hugel on tehnyt viiniä vuodesta 1639 alkaen Ranskan Alsacessa. Tilalla on Riquewihrin kylässä pääsääntöisesti Grand Cru -luokiteltuja tarhoja. Jean-Frédéric on tilan 13. sukupolvi. Hän pitää itseään vain jäävuoren huippuna sukupolvien ketjussa.
”Perheeni historia on selviytymistarina, jota miehet ovat dominoineet viinintekijöinä.”
Tilan tarinaan kuuluu myös voimanainen, Louise Hugel, joka jäi leskeksi vuonna 1884. Hän ei elänyt kuten leskeltä odotettiin, vaan alkoi pyörittää perheyritystä, piti sen elossa ja työllisti ihmisiä.
Esi-isät elävät viineissä
Hugel pitää saavutuksena sitä, että aiemmin heikkolaatuisina pidetyt Alsacen pinot noirit ovat nousseet maailmankartalle. Tilan filosofia on, että jokaisesta viinistä täytyisi voida nauttia.
”Jos emme pidä jostain, emme tee sitä. Tuotamme jokaisen pullon kuin joisimme koko tuotantoerän itse.”
Yksi pala tilan historiaa on Hugelin vanhaksi rouvaksi kutsuma S. Caterine -tynnyri. Kirkon vuonna 1715 rakennuttama astia on mahdollisesti maailman vanhin käytössä oleva tammiastia. Se on Hugelin kellarin ainoa astia, jolla on oma nimi. Kellarissa on muitakin aarteita. Famille Hugel on tehnyt aina myytävien viinien lisäksi viinejä vain omalle perheelle.
”Viini on aikakapseli. Menetin isäni vuonna 2016, eikä poikani koskaan nähnyt häntä. En tavannut koskaan isoisovanhempiani, mutta olen maistanut heidän tekemiään viinejä. Etenkin niitä, jotka he tekivät vain meitä varten. He elävät viineissä.”
Jokainen sukuun syntynyt lapsi saa oman viinin perheen kellariin. Jean-Frédéricille tehtiin Gewürztraminer Selection de Grains Nobles -valkoviini vuonna 1989. Se ei ole koskaan ollut myytävänä.
”Se on todellinen peto, makein tekemämme jalohomeviini. Olen maistanut sitä vain kerran. Arkeologit voivat myöhemmin kaivaa pullot kellarista ja maistaa sitä.”