viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Regeneratiivinen viininviljely
Opi viineistä

Faktat haltuun: Regeneratiivinen viininviljely

26.08.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Regeneratiivinen viininviljely on kestävän viljelyn muoto, joka menee askeleen pidemmälle kuin pelkkä ekologinen tai luomuviljely.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Regeneratiivisen viininviljelyn tavoitteena on paitsi säilyttää maaperän ja ympäristön tila, myös parantaa niitä aktiivisesti. Tämä lähestymistapa keskittyy erityisesti maaperän elinvoimaisuuden palauttamiseen ja ekosysteemin monimuotoisuuden lisäämiseen, mikä hyödyttää sekä viiniköynnöksiä että ympäröivää luontoa pitkällä aikavälillä.

Regeneratiivinen viininviljely on osa laajempaa liikettä, jossa pyritään palauttamaan luonnon omia prosesseja ja vähentämään ihmisen toiminnan aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia ympäristöön. Viinintuottajat, jotka omaksuvat tämän viljelytavan, pyrkivät pitkäjänteisesti luomaan viinitarhoja, jotka ovat kestävämpiä, tuottavampia ja ilmastoresilienttejä.

Regeneratiivisen viininviljelyn periaatteet

  • Maaperän terveys: Regeneratiivisessa viljelyssä pyritään palauttamaan ja ylläpitämään maaperän mikrobiologista terveyttä. Tämä tarkoittaa muun muassa kemiallisten lannoitteiden välttämistä ja kompostin sekä muiden luonnonmukaisten lannoitteiden käyttöä.
  • Peittokasvit ja kiertoviljely: Peittokasveja ja kiertoviljelyä käytetään eroosion vähentämiseksi, ravinteiden kierron parantamiseksi ja maaperän rakenteen parantamiseksi. Tämä lisää maaperän hiilensidontakykyä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
  • Biodiversiteetin edistäminen: Viljelyssä edistetään monimuotoisuutta, esimerkiksi istuttamalla erilaisia kasvilajeja viinitarhojen ympärille ja luomalla elinympäristöjä luonnonvaraisten eläinten hyödyksi. Tämä lisää koko ekosysteemin vastustuskykyä ja terveyttä.
  • Minimaalinen maanmuokkaus: Maaperän liiallista muokkausta vältetään, jotta maaperän rakenne ja mikrobiologinen tasapaino säilyvät. Tämä tukee maaperän kykyä pidättää vettä ja ravinteita.

Lue lisää

Faktat haltuun: Biodynaaminen viininviljely

26.08.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Kevään kuplabileet – mätipastaa ja palkittua luomukuohuvaa

Kaupallinen yhteistyö

17.04.2023 Viinilehden toimitus

Ilman lisäaineita, kiitos! 7 x luomuviini-fakta

15.09.2022 Teemu Rinta-Mänty + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä