viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinihörhön matkassa: Vuoden kuohuvien valinta
Top-viinit

Viinihörhön matkassa – Vuoden parhaiden kuohuviinien valinta

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Satu Salmitie

Viinilehden viiniasiantuntija ja viinihörhö Antti Rinta-Huumolla on tärkeä rooli Viinilehden Vuoden viinien valinnassa. Näin Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja valittiin. 

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Viinilehti on valinnut Vuoden valko- ja punaviinin vuodesta 2003 lähtien, ja rinnalle on vuosien varrella noussut muitakin kategorioita. Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja on valittu vuodesta 2017 lähtien. Sokkomaisteleva parivaljakko Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat hitsanneet makupalettejaan yhteen jo vuosien ajan. Kaksikon sokkomaistelemalla valitsemat Viinilehden Vuoden viinit ovat ilahduttaneet myös kuluttajien makunystyröitä vuodesta toiseen. Miten Vuoden viinit siis valitaan? Antti Rinta-Huumo valaisee prosessia Vuoden kuohuviinin ja Vuoden samppanjan valinnan takana.

Viinihörhön matkassa Vuoden viinien valinta

Miten Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja valittiin?

”Viinilehden Vuoden kuohuviinin ja Vuoden samppanjan valintaa varten maistelimme Juhan kanssa sokkona lähes 250 vakio- ja tilausvalikoiman samppanjaa ja kuohuviiniä, jotka maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Kuohuviinien maksimihinta oli rajattu noin 30 euroon ja samppanjoiden 60 euroon. Viinit maisteltiin ja arvioitiin sokkona useassa esikarsintatastingissa, joiden perusteella valittiin loppukilpailuun 31 kuohuviiniä ja 19 samppanjaa.”

Mikä vuoden viinien valinnassa on kiinnostavinta?

”On mielenkiintoista nähdä teemoitetun kilpailun ansiosta kuohuviinien ja samppanjan tarjonta Suomessa. Kilpailuun osallistuvat vain maahantuojien ilmoittamat viinit, joten odotan aina mielenkiinnolla, mihin viineihin maahantuojat luottavat ja uskovat. ”

Mikä jaksaa yllättää vuodesta toiseen?

”Viinien tekninen laatutaso paranee keskimääräisesti vuosi toisensa jälkeen. Nykyään saa enemmän teknisesti laadukkaita viinejä edullisemmin kuin aiemmin.”

Vuoden kuohuvien valinta

Mikä on oma suhteesi kuohuviineihin?

”Kuohuviinit ovat itselleni, ja myös Juhalle, kaikkein haasteellisimpia arvioitavia. Nostan isosti hattua kuohuviinien asiantuntijoille, jotka löytävät viineistä pienimmätkin vivahde-erot.”

Kerro jokin erikoinen yksityiskohta työstäsi?

”Käyn säännöllisesti Alkon uutuustastingeissa, ja maistelupaikan lavuaarin luona pyydetään valuttamaan kylmää vettä sen jälkeen kun on kaatanut alkoholia viemäriin, koska valurautaputket syöpyvät rikkidioksidista ja sulfiiteista. Olen miettinyt, missä kunnossa toimistomme ja kotini putket mahtavat olla, kun vuosittain kaadan satoja pulloja maisteluiden jälkeen viemäriin. Mahtavatkohan nämä, tässäkin kisassa olleet kuohuvat, olla putkille vielä muitakin viinejä pahempia?”

Jos valitset kuohuviinin ilman sokkomaistelua, minkä valitset?

”Valitsen useimmiten perinteisellä menetelmällä valmistetun kuohuviinin, jossa on hyvä hinta-laatusuhde. Myös kuplivat rieslingit herauttavat veden kielelle pelkästä ajatuksesta. Samppanjapullo poksahtaa auki aina fiiliksen mukaan, oli sitten arki tai juhla.”

Viinihörhön matkassa Vyoden kuohuvien valinta

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja 2023

”Maahantuojat ilmoittivat tämänvuotiseen kilpailuun merkittävän määrän varsinkin perinteisellä tavalla valmistettuja viinejä – erityisesti Alsacen crémanteja. Näissä viineissä onkin usein erinomainen hinta-laatusuhde. Vuoden kuohuviinien kärkikolmikkoon nousikin perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuvia, kaksi Ranskasta ja yksi Luxemburgista. Voittaja on tällä kertaa hieman hintavampi alsacelainen kuohuva, mutta mielestämme se tarjoaa tyylikkyydessään omassa hintaluokassaan täyttä vastinetta rahalle. ”

Muré Crémant d’Alsace Brut

Alkon tuotenro 1:

Kuohuviini Alsace
24,98 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

”Vuoden samppanjaksi valikoitui tällä kertaa puolestaan maineikkaan Taittingerin samppanjatalon Nocturne-viini. Vaikka viinissä on vienosti aistittavaa makeaa vivahdetta, se ei nouse viinistä esiin, vaan tekee suuntuntumasta hienostuneen pehmeän. Kokonaisuus on herkullisen monikäyttöinen. Alkon tuotekuvauksen mukaan viini on puolikuiva, mikä on saattanut olla ostamisen rajoite kuivien viinien ystäville. Nocturne on todellakin tutustumisen arvoinen myös rutikuivien samppanjoiden tyyliin vannoville.”

Taittinger Nocturne Champagne Sec

Alkon tuotenro 1:

Samppanja Champagne
59,98 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Katso kaikki vuoden parhaat kuohuvat täältä.

Lue lisää

Taianomaisiin kesähetkiin: Viinilehden Vuoden samppanja -hopeamitalisti ja upea rapukääretorttu

Kaupallinen yhteistyö

29.05.2023 Viinilehden toimitus

Kevään kuplabileet – mätipastaa ja palkittua luomukuohuvaa

Kaupallinen yhteistyö

17.04.2023 Viinilehden toimitus

Lasissa kuohuu voittaja! Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja on valittu

28.02.2023 Viinilehden toimitus + kuva Olli Häkkinen + tyyli Jenni Juurinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä