Valkoinen Aligoté-rypäle on ollut pitkään se kolmas Bourgognen rypäle Chardonnayn ja Pinot Noirin varjoissa. Viime vuosina se on ponkaissut pintaan sommelierien ja viinihifistelijöiden keskuudessa.
Bourgognessa Aligoté kasvaa hyvinkin lähellä tarhoja, joilta tuotetaan maailman arvostetuimpia viinejä. Tästäkin huolimatta aligotét ovat laatuunsa nähden hämmästyttävän huokeita viinejä. Bourgognen kuumat tuottajat, kuten Sylvain Pataille, synnyttävät nyt huippuviinejä Aligoté-lajikkeelle ennennäkemättömällä pieteetillä.
Parasta hinta-laatusuhdetta ja herkullisimpia elämyksiä tarjoavat Bourgogne Aligoté – sekä Bouzeron-appellaatioiden viinit. Viinejä löytyy sekä raikkaan teräksisinä että tyylikkäästi tammitettuina versioina.
Aligotéa käytetään myös sekoitteissa, joihin se tuo reipasta hapokkuuttaan sekä energisyyttään. Kotonaan lajike on myös Crémant de Bourgogne -kuohuviineissä sekä klassisessa Kir-cocktailissa, jossa Aligoté-viiniin sekoitetaan Crème de Cassis -mustaherukkalikööriä.
Aiemmin väheksytylle lajikkeelle povataan nyt Bourgognessa merkittävää tulevaisuutta myös siksi, että muuttuvassa ilmastossa Chardonnaylla on haasteita säilyttää hapokkuutensa ja rapsakka Aligoté toimittaa juuri sitä viineihin. Koska lajike sietää verrattain hyvin viileyttä, on se matkannut kotikonnuiltaan Ranskasta myös Itä-Eurooppaan ja Venäjälle.
Mikä Bouzeron?
Ainoa Aligotélle vihkiytynyt kylä ja ala-alue Bourgognessa, Côte Chalonnaisessa. Kun pullossa lukee Bouzeronin appellaatio, on sisältö Aligotéa. Bouzeronissa kasvaa hieman muitakin lajikkeita, ne pullotetaan Bourgogne Côte Chalonnaise -appellaation alla.