viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kuorikontaktivalkoviini
Opi viineistä

Natuvalkkarit: 5 x herkullinen kuorikontaktivalkoviini

18.01.2022 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tämän päivän kuumimpiin viinityyleihin kuuluvat kuorikontaktivalkoviinit sekä oranssiviinit. Poimimme parhaat naturaltyylin kuorikontaktit Alkon tilausvalikoimista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

“Kaikki oranssiviini on kuorikontaktiviiniä, mutta kaikki kuorikontaktiviini ei välttämättä ole oranssia.” Sanonta osuu naulan kantaan! Sanahirviö kuorikontaktivalkoviini onkin lopulta mainio, sillä periaatteessa oranssiviinit mahtuvat sen sisuksiin. Tässä jutussa keskiössä ovat kuorikontaktivalkoviinit, jotka eivät aina ole alleviivaavan oransseja. Näitä viinejä valmistetaan ympäri viinimaailman ja ne ovat löytäneet viininystävien laseihin pitkälti naturalviinien perässä. Tosin, vaikka monet kuorikontaktivalkoviinit mahtuvat naturalviinien määritelmiin, ne eivät välttämättä ole automaattisesti naturalviinejä.

Kuorikontakti, mikä se on?

Kuorikontakti on siis valmistusmenetelmä – ja supermuodikas sellainen. Yhä useammat viinintekijät kokeilevat kuorikontaktia tai käyttävät sitä jo kasvavissa määrin. Suoraviivaistaen kyseessä on punaviinimenetelmän käyttäminen valkoisille rypälelajikkeille. Tällöin rypäleiden kuoret (joskus rangatkin) ovat mukana käymisprosessissa ja mahdollisesti sen jälkeenkin. Rypälelajike ja kuorikontaktin pituus vaikuttavat viinin intensiteettiin: väriin, aromeihin ja rakenteeseen.

Variaatiota on valtavasti – kuten rypäleitä ja viinintekijöitäkin! Jo muutaman päivän maseraatio kuorien kanssa heijastuu viinin aromikkuuteen ja kenties rakenteeseenkin, mutta ei välttämättä väriin. Viikkojen, kuukausien tai jopa vuoden kuorikontakti taas tuo tuntuvasti rakennetta ja syvyyttä.

Kun kuorikontaktin kyljessä tehdään viinille sakkakypsytys, saadaan makuun vielä lisää tekstuuria ja aromimaailmaan leveyttä. Kypsiä kuorikontaktivalkoviinejä leimaavat usein vahvat lajikearomit, mehukas suutuntuma sekä vaihtelevasti fenolisuus ja tanniinisuus.

Kaikki eivät kuitenkaan ole viinipiireissä tyylistä liekeissä; osan mielestä kuorikontakti peittää viinin rypäleen sekä terroirin. Asiasta on helppo olla eri mieltä, sillä taiten käytetysti kuorikontakti vahvistaa lajikkeen ominaispiirteitä – ja on myös jo muotoutunut osaksi tiettyjen alueiden viininvalmistusta.

Historian havinaa

Oranssiviineistä kuulee puhuttavan vieläkin trendinä, vaikka kyseessä on historiallinen viinityyli. Valmistustapa tulee alkujaan Kaukasiasta, Georgiasta, jossa sitä on käytetty jo yli 5 000 vuotta. Oranssiviinejä tulee erityisesti myös Koillis-Italian Friuli-Venezia-Giulia-alueelta ja rajantakaisesta Sloveniasta. Näiden alueiden viinit ovat kokemisen arvoisia – vaikka sitten kotosalla maistellen.

Kokeile rohkeasti ja tuttustu uteliaasti

Bongaa ainakin näitä kuorikontaktissa kylpeneitä rypäleitä: Rkatsiteli, Ribolla Gialla, Vitovska, Pinot Gris, Grillo, Gewürztraminer, Grolleau Gris, Xarello, Macabeo, Malvasia, Muscat.

Aromikkaat ja rakenteikkaat kuorikontaktivalkoviinit sekä oranssiviinit ovat todella monikäyttöisiä ruokaviinejä. Ne sopivat hienosti runsasmakuisten ja aromaattisten sekä haastavinakin pidettyjen bitteristen, mausteisten ja pikkelöityjen ruokien kylkeen. Kokeile rohkeasti!

4 x vinkki kuorikontaktivalkkareihin

Nauti pikkuhiljaa

Monet kuorikontaktivalkoviinit – oransseista puhumattakaan – kestävät viikonkin avattuna jääkaapissa. Nauti siis hissukseen ja fiilistele sitä, kuinka viini elää.

Dekantoi tuhdit

Lajinsa rotevimmat hyötyvät hapesta ja avautuvatkin dekantterissa uusiin sfääreihin. Jos haluat juoda viinisi ilman sakkoja, tämä hoituu samalla.

Hilloa kellariin

Parhaimmillaan oranssiviinit ja kuorikontaktivalkoviinit ovat pitkäikäisiä, sillä valmistusmenetelmä parantaa niiden säilyvyyttä luontaisesti.

Vinkki ostoksille

Alkossa kuorikontaktit löytyvät valkoviinien alta, ja verkkosivuilla näissä on joskus lisätieto-kohdassa maininta ”Tuottajan mukaan oranssiviini”. Etiketeissä voi lukea jokin seuraavista: orange wine, skin contact, maceration, amber, ramato jne.

5 x kuorikontaktivalkoviini

Nämä viinit ovat vähimmillään sertifioimatonta luomua, käsin poimittuja, käyneet alkoholikäymisen villihiivoilla, kirkastamattomia ja suodattamattomia. Niihin ei ole lisätty mitään muuta kuin paikoin hiukan sulfiitteja. Viineissä on vaihtelevasti sameutta ja sakkaakin.

Martin & Anna Arndorfer Handcrafted Grüner Veltliner 2019

Kamptal, Itävalta, Tilausvalikoima 948748, 19,57 €

kuorikontaktivalkoviini

Itävaltalaiset Martin ja Anna Arndorfer (os. Steininger) ovat tunnettujen viinisukujen vesoja. Pariskunnan sertifioimaton biodynaaminen grüner veltliner on käynyt kolme päivää kuorikontaktissa ja levännyt sakkojen päällä 4 kuukautta.

Tuoksusta löytyy vihreää omenaa, greippiä sekä valkopippuria ja muskottipähkinää. Kuiva, kirkkaan hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromit – kuorikontaktin ja sakkakypsytyksen tuodessa tekstuuria. Greippinen hapokkuus luo makuun eloisuutta, ja viini jättää raikkaan puhdaspiirteisen jälkivaikutelman.

Ruoka: Mausteisetkin kala- ja kasvisruoat. Kokeile parsalle tai sushille. Myös oiva aperitiivi.

 2Naturkinder Drei Freunde 2019

Franken, Saksa, Tilausvalikoima 942076, 26,27 €

kuorikontaktivalkoviini

Pariskunta Melanie Dresen ja Michael Völkerin 2Naturkinder luotiin Michaelin kotitilan perustuksille. Luomusertifioitu Drei Freunde on kolmen kimppa Silvaneria, Bacchusta ja Müller-Thurgauta. Lajikkeet ovat käyneet viikon kuorikontaktissa, Bacchus rankoineen, ja kypsyneet sakkojen kanssa 9 kuukautta. Viiniin ei ole lisätty sulfiittia.

Trooppisen hedelmäinen tuoksu tarjoaa mangoa, hunajamelonia, persikkaa ja sitruunaa. Kuiva, mutta suuntäyttävän mehukas maku myötäilee tuoksua. Mehevä paketti saa selkärankaa veden kielelle lipaisevasta hapokkuudesta sekä taustalla tukevasta tanniinisuudesta. Rakastettavan raikas kokonaisuus!

Ruoka: Grilliherkut ja itämainen keittiö. Testaa tuoremakkaroista aromikkaille salaateille. Ilo juoda sellaisenaankin!

COZs POP 2019

Lissabon, Portugali, Tilausvalikoima 907025, 28,00 €

kuorikontaktivalkoviini

COZs on tunnustettujen portugalilaisten viinintekijöiden Tiago Telesin ja António Marquês da Cruzin yhteisprojekti. POP tulee Lissabonista Serra de Montejunton viinialueelta noin 30-vuotiaista Vital-köynnöksistä. Viini on käynyt neljä päivää kuorikontaktissa ja kypsynyt sementtitankeissa. Sertifioimatonta luomua.

Väriltään kultaan vivahtavan viinin tuoksu tulvii mandariinia, päärynää, valkeakuulasta sekä kanelia. Kuiva maku ei poikkea tuoksun viitoittamalta tieltä. Miellyttävän napakka tanniinisuus ja syvä hapokkuus antavat runsaalle maulle ryhtiä ja pituutta. Lämminhenkinen ja suolainen jälkivaikutelma saa suun napsumaan.

Ruoka: Täyteläiset ruoat. Tarjoa veriappelsiinirisotolle, kurpitsataginelle tai paahdetuille kasviksille ponzu-kastikkeen kera.

Elisabetta Foradori Fontanasanta Manzoni Bianco 2019

Trentino – Alto Adige, Italia, Tilausvalikoima 956103, 35,13 €

kuorikontaktivalkoviini

Ikonisen biodynaamisen visionääriviinintekijä Elisabetta Foradorin Manzoni Bianco (Rieslingin ja Pinot Biancon risteytys) on käynyt seitsemän päivää kuorikontaktissa betonitankeissa ja kypsynyt vuoden päivät akaasiatynnyreissä.

Moni-ilmeinen tuoksu pysäyttää. Se tarjoaa roppakaupalla sitruksia, persikoita, niittykukkia sekä hunajaa, ruutia ja paahdettua manteliakin. Kuiva maku on niin ikään kerroksellinen ja linjassa tuoksun kanssa. Laserinterävä hapokkuus kannattelee kokonaisuuden vivahteikkaaseen jälkivaikutelmaan.

Ruoka: Kala- ja äyriäisruoat sekä kypsyneet kovat juustot. Kokeile yrttisessä suolakuoressa paistetulle siialle tai kermaisille pastoille.

Domaine Neumeyer Cuvée Libre Macération 2017

Alsace, Ranska, Tilausvalikoima 951046, 28,63 €

kuorikontaktivalkoviini

Neumeyerin viinitilaa luotsaa neljäs sukupolvi. Tila tuottaa sekä klassisempaa että kokeilevampaa osastoa. Cuvée L Macérationissa Pinot Blanc- ja Pinot Gris -rypäleet ovat käyneet terästankeissa viikon kuorikontaktissa. Viini on kypsynyt teräksessä sakkoineen 7 kuukautta. Viiniin ei ole lisätty sulfiittia. Sertifioitua luomua ja biodynaamista.

Oranssiviinin väri peilaa terraan. Nätisti kehittynyt tuoksu tuo mieleen punaherukat, omenat ja appelsiinit sekä maustemarketin ja ujon kermaisuuden. Runsas kuiva maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Se saa runkoa kuorikontaktin tuomasta tanniinisuudesta, joka kuljettaa viinin suuta supistavaan ja pitkään jälkimakuun.

Ruoka: Vaalea liha, lohikalat ja juurekset. Tarjoa paahdetulle kevätkananpojalle, pehmeille curryille tai sahramirisotolle.

Lue lisää

Viinilehden Vuoden valkoviini -kilpailu on ratkennut! Kilpailua dominoi yksi rypäle

05.09.2023 Viinilehden toimitus

Eteläafrikkalainen KWV – kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa maailmaa

Kaupallinen yhteistyö

04.09.2023 Viinilehden toimitus

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä