Ihmiset

Master of Wine -tentti poikkeuksellisesti Suomessa

15.09.2021 Teksti + kuvat Teemu Rinta-Mänty

Viime viikolla Helsingissä tapahtui jotain ainutlaatuista. Kaupungissa järjestettiin nimittäin kansainvälinen, neljä päivää kestänyt Master of Wine -tentti.

Master of Wine -opintojen tunnetuimpiin ja haastavimpiin osioihin kuuluu neljän päivän mittainen Stage 2 -tentti. Koronapandemian vuoksi myös Master of Wine -tenttejä on jouduttu perumaan ja lykkäämään. Matkustusrajoituksista johtuen tenttipaikkoja lisättiin elo-syyskuun vaihteessa järjestettyä tenttiä varten ja näin ollen myös Helsinki pääsi Lontoon, Adelaiden, Toronton, Singaporen, Malagan ja Napan ohella tenttipaikkojen joukkoon.

Kakkosvaiheen tenttikokonaisuuteen kuuluu kolme kahdentoista viinin sokkomaisteluosiota sekä viiteen eri aihealueeseen jaetut teoriaosuudet. Läpäistyään sekä maistelu- että teoriaosuudet opiskelijat pääsevät viimeiseen opiskeluvaiheeseen, joka on tutkimustyön tekeminen. Helsingissä järjestelyistä vastasivat Master of Winet Taina Vilkuna (kuvassa oikealla) ja Heidi Mäkinen, instituutin tarkkojen ohjeiden mukaisesti.

Master of Wine -tentti

”Institute of Masters of Wine on seurannut jatkuvasti maailman Covid-19:ään liittyviä rajoituksia miettien, miten koulutus ja tentit voidaan järjestää. Tähän on kuulunut paitsi eri maiden rajoituksissa kartalla pysymistä, myös eri maiden välisten matkustussäädösten seuraamista ja päivittämistä. Suomi oli tentin suoritushetkellä Pohjoismaisista vaihtoehdoista paras, koska meillä matkustaminen oli sallittua täysin rokotetuille ihmisille”, Heidi Mäkinen kertoo.

Heidi on ollut aktiivisesti mukana instituutin järjestämän koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, joten Head of Study Programme and Development Sarah Harrison kysyi Heidiltä, olisiko mahdollista järjestää tentti Suomessa.

”Halusin ryhtyä työhön, mutta ymmärsin, etten selviäisi siitä yksin. Kysyin siksi Tainaa avuksi, joka lähti mielellään mukaan. Mukana tenttien järjestämisessä oli myös pariin otteeseen minua valvojana tuurannut MW Tuomas Meriluoto sekä Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström.”

Heidi Mäkinen ja Taina Vilkuna muistavat hyvin omat tuntemuksensa tenttien äärellä.

”Ensimmäisellä kerralla oli järjetön jännitys: osaanko mitään, löydänkö edes koko tenttipaikkaa Lontoon syövereistä? Muistan vielä hyvin ensimmäisen tenttipäivän päävalvojan, joka oli oxfordilaisen vanhemman professorismiehen perikuva: arvovaltainen, vähän pelottava ja täydellistä englantia puhuva. Siinä Suomi-tyttö pieneni penkissään parikymmentä senttiä”, Taina hymähtää ja jatkaa:

”Kun sitten löysi uskon omaan osaamiseensa ja oppi vastaamaan tiukan aikataulun puitteissa, olo helpottui.  Aikaa ei ollut mihinkään turhaan. Ja nyt minä olen yksi valvojista! Olen yrittänyt olemuksellani välittää opiskelijoille empatiaa sekä rauhallisuutta ja tarjota ihanteellisen tilan jaksaa puristaa neljä päivää tenttejä.”

Myös Heidillä on tarkat muistikuvat oman tenttiviikkonsa tapahtumista.

”Viikko oli äärimmäisen intensiivinen ja loin jokaiselle päivälle selkeät rutiinit. Teoriaosuuden jälkeen suuntasin kotiin ja aloitin valmistautumisen jo metromatkalla seuraavan päivän teemoihin. Kunakin iltana luin seuraavaa päivää varten vuosien aikana valmistelemani esseet ja kävin läpi faktat sekä esimerkit. Sain nukuttua öisin muutamia tunteja, mutta en juurikaan ollut tekemisissä muiden opiskelijoiden tai läheisten kanssa enkä keskustellut vastauksistani enkä suoritteistani kenenkään kanssa tenttien osa-alueiden jälkeen, vaan käänsin huomioni heti seuraavaa suoritetta kohti.”

Heidi ja Taina kertovat, että Helsingin järjestelyiden vastuu painoi molempia, mutta tarkkojen ohjeiden avulla kaikki sujui hyvin. Oman jännityksensä tenttiin toi koronatilanne ja brexit.

”Instituutilta saimme hyvin yksityiskohtaiset ohjeet tenttien toteuttamiseen, mutta tänä vuonna lisänä olivat tietysti myös erilaiset Covid19-pandemiaan liittyvät protokollat ja käytänteet. Ihan yksinkertaista ei myöskään ollut saada tenttiviinejä Suomeen brexitistä johtuen. Kaikki sujui kuitenkin lopulta hyvin”, Heidi sanoo.

Master of Wine -tentti Lars Trogen

Helsingissä tenttiin osallistuneiden yhdeksän opiskelijan joukossa oli myös 2017 opiskelunsa aloittanut Lars Trogen Ruotsista.

”Valitsin Helsingin tenttipaikaksi maantieteellisen läheisyyden, pienen osallistujamäärän ja vakaan koronatilanteen takia”, kertoo Tukholmassa asuvana Lars.

Larsin kokemukset tentistä olivat positiivisia sekä osittain yllättäviäkin.

”Yleisesti ottaen tentti oli erittäin positiivinen kokemus. Olin toki väsynyt urakan jälkeen, mutta odotin voimakkaampaa stressin ja henkisen uupumuksen tunnetta. Oli yllättävää, että itseasiassa nautin paljon tenttitilanteista. Koulutusohjelman aikana tapahtuva jatkuva kehittyminen tuo mukanaan oivalluksia sekä kehittää erilaisia strategioita, joista on paljon hyötyä valmistautuessani seuraavaan vaiheeseen – mikä se sitten omalla kohdallani tulee olemaankaan.”

Mikä Master of Wine? Lue lisää suomalaisten opiskelijoiden jutusta.

Lue lisää

Master of Wine – matkalla mestareiksi?

15.04.2021 Sanna Pöyry + kuvat Tero Ahonen ja Robert Seger

Pasi Ketolainen – Suomen tuorein Master of Wine

04.06.2020 Elisa Johansson + Kuvat Ville Palonen

Mitä kuuluu, saksalaiset viinit?

03.01.2020 Kalle Naatula