Opi viineistä

Lasissa riesling ja lautasella parsaa – katso parhaat kombot!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Riesling on moni-ilmeinen kameleontti. Viinin tyylistä riippuen se sopii myös mitä moninaisimmille ruoille. Parsakauden kunniaksi paritimme rieslingit ja niille sopivat parsareseptit. Ota haltuun Riesling-faktat ja testaa täydelliset parsa-riesling -kombot.

Riesling-rypäleen koti on Saksassa, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Euroopan lisäksi lajiketta viljellään myös Uudessa maailmassa. Aromikas Riesling viihtyy parhaiten Uuden maailman viileillä viinialueilla.

Viileän ilmaston ansiosta Rieslingin kasvukausi on melko pitkä, jolloin rypäleisiin ehtii kehittyä tiivis aromikkuus ja samalla ne säilyttävät eloisan hapokkuutensa. Nämä ominaisuudet voi maistaa myös useimmissa Riesling-viineissä. Intensiivinen hapokkuus, aromikkuus ja mahdollinen makeus tekevät Riesling-viineistä hyvin varastointia kestäviä. Rieslingin kypsymispotentiaali onkin valkoviiniksi harvinaisen hyvä.

Rieslingistä voidaan valmistaa niin rutikuivia kuin intensiivisen makeitakin herkkuja. Ja kaikkea siltä väliltä –myös kuohuvia.

Saksan Moselissa tehdään usein puolikuivia ja kevyitä rieslingejä. Kuivia, rotevia ja intensiivisiä rieslingejä kaipaavan kannattaa kääntää katseensa kohti Saksan Rheingauta tai Itävaltaa. Runsaita, suutuntumaltaan leveämpiä ja tietyllä tapaa öljyisempiä herkkuja löytyy Ranskan Alsacesta. Puhdaspiirteisen raikkaita ja limettiaromisia viinejä syntyy esimerkiksi Australian Clare Valleyssa ja Eden Valleyssa – eloisan terhakoita versioita myös Chilessä ja Uudessa-Seelannissa. Makeita eliksiirejä edustavat esimerkiksi Saksan beerenausleset, trockenbeerenausleset, eisweinit tai Alsacen vendange tardive- ja sélection de grains nobles -viinit.

Reilun hapokkuuden ja aromaattisuuden ansiosta rieslingit ovat mainioita aperitiivejä. Rieslingin yhdistämistä ruokaan ohjaa ensisijaisesti viinin makeus. Lajikkeesta ei valmisteta tammitynnyreissä kypsyneitä viinejä, joissa tammen aromi olisi esillä, joten ruoan kanssa yhdistäminen on aika helppoa.

Riesling

Aromit: Persikka, persikan kivi, aprikoosi, Granny Smith -omena, hunaja, passionhedelmä, lime, petroli, mineraalisuus, mehiläisvaha.

Tyyli: Kevyistä ja kuivista täyteläisen makeisiin. Myös kuplivia.

Ikääntyminen: Valkoviiniksi harvinaisen potentiaalinen varastoitavaksi. Intensiivisen makeat ja hapokkaat kymmeniä vuosia.

Suosi: Kuivat ja kevyemmät vaaleille kaloille, äyriäisille ja salaateille. Kuivat ja rotevat runsaammille meren herkuille. Täyteläiset, hieman makeuttakin sisältävät vaaleille lihoille. Puolikuivat ja -makeat kestävät mausteisempaakin ruokaa. Intensiivisen makeat sellaisenaan jälkiruoaksi tai selkeämakuisten hedelmäkakkujen ja -piiraiden seuraan.

Testaa täydellinen riesling-parsa -kombo

Gỏi cuốn – Vietnamilainen parsa-rapurulla

Parsatempura

Lisää ostoskoriisi myös nämä rieslingit

Dr H. Thanisch Riesling Kabinett 2016

Alkon tuotenro: 929377

Valkoviini Mosel
19,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Winzerverein Deidesheim Grainhübel Riesling Auslese 2015

Alkon tuotenro: 596144

Valkoviini Pfalz
15,62 €
0.375 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

Baumann-Zirgel Cuvée Amélie Riesling Grand Cru Schlossberg 2016

Alkon tuotenro: 949275

Valkoviini Alsace
34,83 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Mud House Riesling 2018

Alkon tuotenro: 919315

Valkoviini Uusi-Seelanti
14,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

 

 

Lue lisää

Call your X-Bergs – kasvomaski-vapaa makumatka Saksan viinialueille!

Kaupallinen yhteistyö

19.07.2021 Viinilehden toimitus

Halloumi on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä