viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Riesling ja parsareseptit
Ruoka

Lasissa riesling ja lautasella parsaa – katso parhaat kombot!

27.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Riesling on moni-ilmeinen kameleontti. Viinin tyylistä riippuen se sopii myös mitä moninaisimmille ruoille. Parsakauden kunniaksi paritimme rieslingit ja niille sopivat parsareseptit. Ota haltuun Riesling-faktat ja testaa täydelliset parsa-riesling -kombot.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Riesling-rypäleen koti on Saksassa, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Euroopan lisäksi lajiketta viljellään myös Uudessa maailmassa. Aromikas Riesling viihtyy parhaiten Uuden maailman viileillä viinialueilla.

Viileän ilmaston ansiosta Rieslingin kasvukausi on melko pitkä, jolloin rypäleisiin ehtii kehittyä tiivis aromikkuus ja samalla ne säilyttävät eloisan hapokkuutensa. Nämä ominaisuudet voi maistaa myös useimmissa Riesling-viineissä. Intensiivinen hapokkuus, aromikkuus ja mahdollinen makeus tekevät Riesling-viineistä hyvin varastointia kestäviä. Rieslingin kypsymispotentiaali onkin valkoviiniksi harvinaisen hyvä.

Rieslingistä voidaan valmistaa niin rutikuivia kuin intensiivisen makeitakin herkkuja. Ja kaikkea siltä väliltä –myös kuohuvia.

Saksan Moselissa tehdään usein puolikuivia ja kevyitä rieslingejä. Kuivia, rotevia ja intensiivisiä rieslingejä kaipaavan kannattaa kääntää katseensa kohti Saksan Rheingauta tai Itävaltaa. Runsaita, suutuntumaltaan leveämpiä ja tietyllä tapaa öljyisempiä herkkuja löytyy Ranskan Alsacesta. Puhdaspiirteisen raikkaita ja limettiaromisia viinejä syntyy esimerkiksi Australian Clare Valleyssa ja Eden Valleyssa – eloisan terhakoita versioita myös Chilessä ja Uudessa-Seelannissa. Makeita eliksiirejä edustavat esimerkiksi Saksan beerenausleset, trockenbeerenausleset, eisweinit tai Alsacen vendange tardive- ja sélection de grains nobles -viinit.

Reilun hapokkuuden ja aromaattisuuden ansiosta rieslingit ovat mainioita aperitiivejä. Rieslingin yhdistämistä ruokaan ohjaa ensisijaisesti viinin makeus. Lajikkeesta ei valmisteta tammitynnyreissä kypsyneitä viinejä, joissa tammen aromi olisi esillä, joten ruoan kanssa yhdistäminen on aika helppoa.

Riesling

Aromit: Persikka, persikan kivi, aprikoosi, Granny Smith -omena, hunaja, passionhedelmä, lime, petroli, mineraalisuus, mehiläisvaha.

Tyyli: Kevyistä ja kuivista täyteläisen makeisiin. Myös kuplivia.

Ikääntyminen: Valkoviiniksi harvinaisen potentiaalinen varastoitavaksi. Intensiivisen makeat ja hapokkaat kymmeniä vuosia.

Suosi: Kuivat ja kevyemmät vaaleille kaloille, äyriäisille ja salaateille. Kuivat ja rotevat runsaammille meren herkuille. Täyteläiset, hieman makeuttakin sisältävät vaaleille lihoille. Puolikuivat ja -makeat kestävät mausteisempaakin ruokaa. Intensiivisen makeat sellaisenaan jälkiruoaksi tai selkeämakuisten hedelmäkakkujen ja -piiraiden seuraan.

Testaa täydellinen riesling-parsa -kombo

Gỏi cuốn – Vietnamilainen parsa-rapurulla

Parsatempura

Lisää ostoskoriisi myös nämä rieslingit

Dr. H. Thanisch Riesling Kabinett 2016

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Mosel
19,99 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

Baumann-Zirgel Cuvée Amélie Riesling Grand Cru Schlossberg 2016

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Alsace
34,83 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Mud House Riesling 2018

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Uusi-Seelanti
14,98 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

 

 

Lue lisää

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden valkoviini on palkittu! Lumoava viini yllätti

04.03.2024 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä