viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinisanasto
Opi viineistä

Kuplasanastoa – ota talteen kuohuvien ABC!

18.03.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Osaatko käyttää kuohuviinitermejä oikein ja oikeassa paikassa? Virkistä muistiasi näillä termeillä ja opi uutta kuohuvista!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Barrique – Tynnyri. Lähes aina tammea. Yleisin koko on 228-litrainen Bourgogne-tynnyri.

Blanc de Blancs – Vain valkoisista rypäleistä valmistettu samppanja. Valtaosa 100 % Chardonnayta, mutta on mahdollista käyttää myös Arbanne-, Pinot Blanc- ja Petit Meslier -lajikkeita.

Blanc de Noirs – Vain tummista rypäleistä (Pinot Noir, Pinot Meunier) valmistettu samppanja.

Chaptalisointi – Sokerinlisäys käymättömään, vastapuristettuun rypälemehuun riittävän (10-11 %) alkoholipitoisuuden aikaansaamiseksi. Usein käytetty menetelmä kylmempinä vuosina ja isojen tuottajien sopimusviljelmillä.

Cuvée – Rypäleitä puristettaessa saatavat ensimmäiset 2050 litraa mehua (4 000 kilosta rypäleitä). Puhtain, kirkkain ja paras osa rypälemehusta.

Débourbage – Puristuksen jälkeen mehun annetaan tasaantua ennen käymisastiaan siirtämistä, jolloin osa sakasta ja epäpuhtauksista valuu astian pohjalle.

Dosage –  Sokerinlisäys viiniin korkinvaihdon yhteydess. 8-12 g/l yleisin, laadukkailla pientuottajilla usein 0-8 g/l.

Malolaktinen käyminen – Viinin maitohappokäyminen, jossa terävämpi omenahappo muuntuu maitohapoksi tehden viinistä pehmeämmän ja kermaisemman.

Maseraatio –  Kuorikontakti rypälemehun kanssa lähinnä roseesamppanjaa saignée-menetelmällä valmistettaessa.

Négociant – Useimmiten iso tuottaja, joka ostaa osan tai jopa kaikki rypäleensä sopimusviljelijöiltä.

Prestige-samppanja – Tuottajan samppanja johon käytetään parhaiden palstojen parhaat rypäleet. Useimmiten tuottajan pisimpään hiivasakan kanssa ikääntynyt viini yhdeltä huippuvuodelta, monesti myös eniten tammitettu.

Ratafia –  Väkevöity makea viini, jossa rypälemehun käyminen lopetetaan 80-95 % vahvuisella tisleellä. Monet tuottajat käyttävät ratafiaan huonoimmat mehunsa ja ”hännät”. Laadukasta ratafiaa tekevät mm. Selosse ja Emmanuel Brochet, mutta näitä pullotteita on vaikeaa löytää.

Taille – ”Häntä” eli seuraavat 500 litraa ensin puristetun 2050 litran jälkeen. Karkeampaa ja yleisesti huonolaatuisempaa mehua. Useimmat tuottajat myyvät sen tai tislaavat eteenpäin. Erittäin hyvistä rypäleistä peräisin oleva häntä voi osaavissa käsissä tuoda lisää syvyyttä viiniin.

Terroir – Kasvuympäristö, johon vaikuttavat maaperä, paikallinen mikroilmasto, tarhan korkeus ja kaltevuus, valon määrä ja muut tekijät, jotka erottavat palstat ja kylät toisistaan.

Vin Clair – Kuplaton, useimmiten edellisen vuoden viini ennen pullotusta ja toista käymistä. Yleensä viiltävän hapokkaita ja sitruksisia, 10-11 % alkoholia.

Lue lisää

Vuodenvaihteen kuohuviinit – poksauta nämä!

12.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juhlan taikajuomaa – 5 x crémant

03.12.2024 Viinilehden toimitus

8-prosenttinen mikä?

25.11.2024 Mika Vanne + kuva Shutterstock + kaavio Satu Salmitie

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä