viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yrtti
Ruoka

Mausta rohkeasti yrteillä! Yhdistä oikea yrtti oikeaan viiniin näillä vinkeillä

10.02.2021 Taina Salovaara + Kuva Laura Riihelä

Kesä tai talvi, tuoreyrteillä loihdit ruokiin helposti uusia makuvivahteita ja koristelet ruoan kuin ruoan. Yrttiset ja hedelmäiset viinit myötäilevät yrttisten ruokien makumaailmaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kauppojen ruukkuyrttivalikoima rikastuu vuosi vuodelta. Suomalaisten ykkössuosikkeja ovat edelleen tilli, basilika, ruohosipuli ja persilja, mutta perässä kärkkyvät jo timjami, korianteri ja minttu. Aasilaisen ruoan suosio näkyy myös yrttivalikoimissa. Uusimpia tulokkaita ruukkuyrttivalikoimissa ovat koristeellinen, kiinalaisessa keittiössä suosittu punaperilla sekä mizuba, makeahko japanilainen persilja.

Yrtit ovat mausteista ehkäpä kaikkein viiniystävällisimpiä. Niillä, kuten mausteilla yleensäkin, on kohtuullisesti käytettynä taipumus tuoda esiin ja korostaa viinin omia hedelmäisiä vivahteita.  Poikkeuksen tekevät viileitä aromeja sisältävät yrtit, kuten minttu ja sitruunamelissa, jotka saattavat viedä viiniltä hedelmäisyyttä. Viileäaromisten yrttien kanssa nautittavan viinin on hyvä olla reilusti hedelmäinen, eikä hento makeuskaan ole pahitteeksi.

Yksi viinin ja ruoan yhdistämisen perusohjeista kuuluu, että ruoan seuraksi on hyvä valita viini, josta löytyy samoja aromeja kuin tarjottavasta ruoastakin. Rosmariinilla, salvialla ja timjamilla maustetun broilerin seuraan valikoituvat kypsän marjaisat ja eloisat punaviinit, joiden tanniinisuus on hyvin maltillista. Broilerin kanssa maistettu pinot noir -viini sekä grenache-carignan-sekoiteviini tarjoavat molemmat onnistuneeseen yhdistelemään tarvittavia yrttisiä aromeja.  Keskitäyteläiset sangioveset toimisivat myös melko varmasti.

Mintulla, korianterilla ja thaibasilikalla maustetut kalapullat kätkevät sisäänsä myös chiliä, inkivääriä ja limettiä, jotka ohjaavat viinivalintaa hedelmäisten ja hieman makeuttakin sisältävien valkoviinien suuntaan. Pinot Gris-, Gewürztraminer- ja Riesling -lajikkeista valmistetut, hieman makeat, viinit ovat maukkaita seuralaisia aasialaisille kalapyöryköille ja muillekin aasialaisille ruoille.

Testaa nämä yrttiset reseptit ja niiden viinisuositukset:

Yrttibroileri ranskalaiseen tapaan

Aasialaiset kalapullat

3 vinkkiä ruukkuyrteille

Istuta kaupan yrtit kotona suurempaan ruukkuun. Yrtin omaa muoviruukkua ei välttämättä tarvitse poistaa, juuret löytävät tiensä uuteen multaan ruukun raoista. Kastele yrttejä ahkerasti.

Basilikat ovat erityisen kylmänherkkiä, älä säilytä jääkaapissa. Muut yrtit viihtyvät jääkaapin vihanneslokerossa.

Hennot yrtit, kuten basilika ja minttu silputaan vasta valmiiseen ruokaan. Rotevat yrtit, kuten timjamin, rosmariinin ja lipstikan voi lisätä ruokaan jo haudutusvaiheessa.

Lue lisää

Parhaat pääsiäisviinit

14.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Viinimatka Amerikkaan: Yhdysvaltojen viinialueet ja -rypäleet

05.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä