viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Etämyynti
Alkoholipolitiikka

Esitutkinta laajenee

16.02.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Uusi käänne esitutkinnassa: Nyt törkeästä alkoholirikoksesta epäiltynä on myös Chateau Carsinin toimitusjohtaja ja viinintekijä Nea Berglund.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Helsingin Sanomat uutisoi 6.2.2021, että suomalaista viinitilayrittäjää Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta. Aiheesta on keskusteltu viime päivinä ahkerasti ja sitä ovat käsitelleet muun muassa Kauppalehti ja MTV3.

Maanantaina 8.2. alkuillasta Ranskan Bordeaux’ssa sijaitsevan Chateau Carsin -viinitilan toimitusjohtaja Nea Berglund sai tiedon, että viranomaiset ovat päättäneet laajentaa esitutkintaa koskemaan myös häntä. Nea Berglund on myös viinitilayrittäjä Juha Berglundin tytär.

“On erikoista, että minusta tulee epäily vasta nyt, kun juttu on levinnyt julkisuuteen. Sinänsä se on loogista, sillä olen toimitusjohtajan asemassa ranskalaisessa yhtiössämme, mutta ihmettelen kyllä, toimiiko viranomainen hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti koko kuviossa”, Nea Berglund sanoo.

Lisäksi viikonlopun uutisten jälkeen viranomaiset päättivät purkaa esitutkinnalle asetetun ilmaisukiellon myös Juha Berglundin osalta. Ilmaisukielto tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että muun muassa Juha Berglundia oli aiemmin kielletty puhumaan esitutkinnan sisällöstä kenellekään. Ilmaisukiellon käyttö esitutkinnassa on hyvin poikkeuksellista ja se voidaan perustella vain sillä, että esitutkinnan tekeminen olisi ilman sitä vaarassa.

”Mitään muuta viikonvaihteen jälkeen ei ole tapahtunut kuin se, että asia tuli julkisuuteen. Meille päin näyttää siltä, että ilmaisukiellolla on pyritty estämään asian leviäminen julkisuuteen”, Nea Berglund sanoo.

Taustaa: Esitutkinta etämyynnistä ja Suomi EU:n syynissä

Tulli aloitti maanantaina 11. tammikuuta esitutkinnan Helsingin Lauttasaaressa Decanter Oy:n tiloissa, koska yritys toimii Viinilehti Trading OU:n rekisteröitynä veroedustajana Suomessa ja huolehtii näin ostajien lukuun kaikkien asianmukaisten verojen maksuista Suomeen.

Näitä yrityksiä ei epäillä veroepäselvyyksistä tai mistään muista rikoksista. Esitutkinta koskee ainoastaan netissä tapahtuvan alkoholikaupan laillisuutta Suomessa. Myöskään konserniin kuuluvien yhtiöiden nykyiset tai tulevat asiakkaat eivät ole epäiltynä mistään rikoksesta. Toiminta yrityksissä jatkuu normaalisti.

”Olemme hyvin hämmentyneitä, että meihin kohdistetaan nyt esitutkinta asiassa, jota Suomen laki ei kiellä. Olemme tehneet tätä jo 25 vuotta ja tähän asti viranomaiset ovat päinvastoin auliisti neuvoneet meitä liiketoiminnassamme. Koemme joutuneemme viranomaisten välikappaleeksi tilanteessa, jossa poliittiset päättäjät eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä”, kommentoi Chateau Carsinin toimitusjohtaja Nea Berglund viikonloppuna.

Alkoholijuomien etämyynti on puhuttanut Suomessa vuosia. Suomen laissa sitä ei ole kuitenkaan kielletty, ja Tullin sekä Verottajan sivuilta löytyvät ohjeet, kuinka toimitaan etämyynnissä verojen maksun osalta. Viinilehti Trading Oü ja Carsin Wines ovat maksaneet valmisteverot ja arvonlisäverot myymistään viineistä aina Suomen lain puitteissa. Yritykset ovat jatkuvasti tekemisissä Tullin ja Verohallinnon kanssa, jotka neuvovat kuinka asiat kulloinkin hoidetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö tulkitsee nyt lakia niin, että alkoholijuomien etämyynti (nettikauppa) ei ole sallittua Suomessa, mutta EU:n kanta asiaan on ollut, että tällainen tulkinta olisi vastoin EU:n sisäkauppaa koskevia lakeja. Tilanne on kuitenkin niin lain osalta kuin poliittisesti epäselvä. Tilanteesta on kanneltu EU:hun, ja Suomi onkin tammikuun lopussa 2021 joutunut asiassa EU:n komission nk. pilot-menettelyyn. Menettelyn tarkoituksena on selvittää, estääkö Suomen alkoholilaki tavaran vapaata liikkuvuutta jäsenmaasta toiseen EU-direktiivin vastaisesti.

“Käytännössä on selvää, että Suomi rikkoo EU-lainsäädäntöä, mikäli he kieltävät etämyynnin toisesta jäsenvaltiosta”, Nea Berglund kommentoi.

Myös suomalaiset pienpanimot ovat vaatineet selkeyttä alkoholilakiin, koska he kokevat nykyisen tilanteen kohtelevan heitä epätasa-arvoisesti eurooppalaisiin kilpailijoihin nähden.

Haluatko tietää lisää?

Olemme koonneet asiasta kysymys-vastaus-osion, jossa lisätietoa asiasta.

Lue ensimmäinen tiedote aiheesta tästä.

Lue Nea Berglundin mietteitä asiasta hänen blogistaan.

Etämyynnin historiaa Suomessa käsittelevä artikkeli.

Kaikkiin Viinilehti Tradingia koskeviin kysymyksiin vastaa Viinilehden toimitusjohtaja Heikki Lehtonen: heikki.lehtonen@viinilehti.fi

Kaikkiin Chateau Carsinia koskeviin kysymyksiin vastaa toimitusjohtaja Nea Berglund: nea@carsin.com

Lue lisää

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Keväisen heleät – pruuvissa 4 x grüner veltliner Itävallasta

15.04.2024 Antero Niemiaho

Miltä kuulostavat viinibaarien soittolistat?

09.04.2024 Maija Männistö + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä