Kaupallinen yhteistyö

Fleury – biodynaamisen samppanjan pioneeri ja brut nature -tyylin mestari

Kaupallinen yhteistyö

22.05.2020 Viinilehden toimitus

Pienten tilojen viljelijäsamppanjat kiinnostavat yhä useampaa kuluttajaa ja viininystävää. Etelä-Champagnen Aubesta, Côte des Barin alueelta tuleva Fleur de l’Europe Brut Nature on Fleuryn samppanjatilan rutikuiva taidonnäyte. Viinintekijä Jean-Sébastien Fleuryn mukaan makeuttamatonta Fleur de l’Europe Brut Nature -samppanjaa kannattaa tehdä vain kypsistä ja terveistä rypäleistä.

Makeuttamattoman brut nature -samppanjan valmistaminen keleiltään arvaamattomassa Champagnessa on haastavaa. Vaikka ilmasto lämpenee kaikkialla, Champagnen alueella ollaan yhä viininviljelyn pohjoisilla äärirajoilla, missä rypäleiden kypsyminen ei ole aina itsestäänselvää.

”Pinot Noir -voittoisen Fleur de l’Europe Brut Nature -samppanjamme harmonian salaisuus ovat kypsät ja terveet, biodynaamisesti viljellyt rypäleet, jotka ovat kasvaneet kymmeniä miljoonia vuosia vanhassa kalkki-savimaassa. Oikukkaan viljeltävän maineessa oleva Pinot Noir -köynnös viihtyy erinomaisesti tässä maaperässä”, Jean-Sébastien toteaa ja jatkaa:

”Myös aiempien satovuosien reserviviineillä on tärkeä rooli Fleur de l’Europen makukokonaisuudessa. Vuodesta riippuen 35–50 prosenttia tästä samppanjasta on reserviviinejä. Mutta reserviviinit eivät pelasta sitä, jos perusraaka-aine ei ole kunnossa. 2014 oli meillä Aubessa loistava satovuosi, varsinkin Pinot Noirille.”

Suomessa tällä hetkellä myytävä Fleur de l’Europe Brut Nature perustuu syksyn 2014 satoon.

Jean-Sébastienin mukaan Fleur de l’Europe on onnistunut brut nature -samppanja myös siksi, että toisen – kuplat synnyttävän – käymisen jälkeen se on levännyt useamman vuoden pullossa hiivasakan päällä ja useamman kuukauden vielä hiivat poistavan uudelleenkorkituksen jälkeenkin.

Fleury

Fleur de l’Europe Brut Nature – Puhdas ja paljas samppanja avartaa makumaailmaa

Jean-Sébastien uskoo brut nature -tyylin vetoavan etenkin nuorempiin kuluttajiin sekä sellaisiin samppanjanystäviin, jotka haluavat laajentaa käsitystään jalosta juomasta.

”Brut nature voi tuntua aluksi erilaiselta, vaativaltakin, mutta se edustaa samppanjaa aidoimmillaan ja paljaimmillaan. Jos jokin kasvukaudella tai valmistusprosessissa menee vikaan, defektiä ei voi peitellä sokerilisäyksellä.”

Rutikuiva ja energinen Fleur de l’Europe sopii hienosti kesäiseksi alkumaljaksi, mutta on myös monikäyttöinen ruokaviini.

”Esimerkiksi osterit ja muut merenelävät loistavat tämän samppanjan seurassa, samoin tartarpihvi ja kermaiset kanaruoat”, Jean-Sébastien sanoo.

”Mutta tärkeintä on nauttia: elämästä, samppanjasta ja sen tuomasta mielihyvästä! Minua ilahduttaa aina, kun ihmiset kertovat nauttivansa Fleur de l’Europen puhtaudesta.”

Tarjoilulämpötilaksi hän suosittaa 10-12 astetta, jotta aromit pääsevät oikeuksiinsa.

”Myös lasilla on väliä. Parhaiten saat kiinni tämän samppanjan aromeista ja olemuksesta, kun nautit sen isopesäisistä valkoviinilaseista.”

Fleury – Jo 30 vuotta biodynaamisuuden äänitorvena

Fleury

Fleury on Auben ja koko Champagnen ensimmäinen biodynaaminen tuottaja. Fleury juhlisti hiljattain 30-vuotistaivaltaan biodynaamisena viljelijänä. Jean-Sébastienin isä Jean-Pierre kiinnostui taivaankappaleiden asentoihin ja maaperää kohentavien preparaattien käyttöön perustuvasta viljelystavasta ja filosofiasta jo 1989. Demeter-sertifiointi heltisi neljä vuotta myöhemmin.

”Olen huomannut, että täällä Aubessa tarhojen ja niitä ympäröivien habitaattien monimuotoisuudesta huolehditaan enemmän kuin monella Champagnen alueella. Ja kyllä biodiversiteetti tuntuu lopputuloksessa. Myös Blanc de Noirs -samppanjamme on oiva esimerkki siitä, miltä maistuu terveessä ympäristössä kasvaneista rypäleistä tehty samppanja”, Jean-Sébastien Fleury hymyilee.

Fleury Fleur de l’Europe Champagne Brut Nature

fleury-fleur-de-leurope-champagne-brut-nature

Ranska, AC Champagne, Alko 568357, 39,98 €

Rypäleet: Pinot Noir (85 %), Chardonnay (15 %)
Tuoksu: Runsaahko ja tasapainoinen. Tuoksussa on syysomenaa, sitruunaa, valkeita kukkia sekä hiven kermaista paahteisuutta mausteisuuden vastapoolina.
Maku: Rutikuiva, syvä ja hapokas. Makua dominoivat sitrushedelmät, vihreä omena ja tyylikäs hiivaisuus. Terhakat hapot ja raikastava, yrttinen suutuntuma. Tinkimättömällä tavalla maukas samppanja, joka kuivattaa kivasti suuta ja nostattaa nälän.

Katso Viinilehden sokkotastingin arvio:

”Neljän tähden viini, harmoninen ja laadultaan erinomainen.”

Fleury Blanc de Noirs Champagne Brut

fleury-blanc-de-noirs-champagne-brut

Ranska, AC Champagne, Alko 952334, 42,98 €

Rypäle: Pinot Noir (100 %)
Tuoksu: Melko intensiivinen. Tuoksussa on kypsää omenaa, keksimäistä paahteisuutta, kukkeutta ja punaista marjaa.
Maku: Hyvin kuiva, freesin energinen. Maku antaa greippiä, aprikoosia, omenankotaa, ylikypsää mansikkaa ja hapankirsikkaa. Pirteät hapot ja miellyttävä mousse. Suolalta helähtävä, limettinen ja pienesti mausteinen jälkimaku aktivoi veden kielelle ja maistuu suussa pitkään.

Lue lisää

Pinot Noir – tyylikkäitä viinejä kuohuviinistä punaviiniin

06.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Laita grilli tulille! 7 x paras grilliviini

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Chardonnay on jälleen trendikäs – Näin valitset sille täydellisen makuparin!

02.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock