Yleinen

Lähi-idän herkkuja läheltä

14.05.2020 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola

Helsingissä syntyy herkkuja Hovavin suvun resepteillä. Ruoat ovat hurmanneet syöjänsä ensin Persiassa ja Israelissa. Suomeen reseptit matkasivat nuoren miehen repussa lähes 50-vuotta sitten.

Helsingin Konalassa karulla teollisuusalueella on kiireinen keittiö, jossa tehdään tuhannen ja yhden maun taikoja. Pulleat, mustakylkiset munakoisot paahtuvat uunissa, pyöreät falafel-pullat saavat kuumassa öljyssä rapean paistopinnan ja suurissa kulhoissa sekoittuvat lempeän hummus-tahnan ainekset. Ruokien valmistumista seuraa nauravasilmäinen mies, Avi Hovav.

Avi toi lähes 50 vuotta sitten täällä valmistuvien ruokien reseptit mukanaan Israelista Suomeen. Mutta ei reseptit hänen omiaan ole, ne ovat kiertäneet hänen Tabrisista, vanhan Persian alueelta, kotoisin olevassa suvussa jo kauan ennen Avia.

”Avi onnistui kuitenkin sovittamaan autenttisen itämaisen keittiön hienosti suomalaiseen makuun sopivaksi”, Avin poika Tomer Hovav kehuu.

Avi on aina rakastanut ruoanlaittoa. Lapset Tomer ja Ronit Hovav-Halonen jakavat isän intohimon hyvään ruokaan ja nykyään myös perheyritys Baba Foodsin. Isä-Avi toimii yrityksen elävänä reseptipankkina ja ylimpänä laadunvalvojana, toimihan hän ennen Baba Foodsia yli neljäkymmentä vuotta kokkina ja ravintoloitsijana. Parasta on kuitenkin kokata omalle perheelle.

Kun lapset olivat pieniä, pantiin pöytä koreaksi joka viikonloppu, ja sen ääreen kasvava perhe kokoontui nauttimaan yltäkylläisistä aterioista. Lähi-idän rikkaaseen ruokakulttuuriin kuuluu olennaisesti yhdessä syöminen ja seurustelu”, Avi kertoo.

Baba Foods – Lähi-idän herkkuja läheltä

Myös ajatus Baba Foods -yrityksen perustamisesta syntyi ruokapöydän ääressä ja kehittyi samaan tapaan kuin Avin parhaat pataruoat – pitkään hauduttamalla. Kun Ronitin aviomies Tomi oli tarpeeksi monta vuotta jaksanut jankuttaa, että ’näitä makuja pitäisi kaikkien suomalaisten päästä maistamaan’, perheyrityksen perustamiselle ei enää jäänyt vaihtoehtoja.

”Lopulta päätös tehtiin sangrialasillisen ääressä Espanjassa”, Tomer muistelee.

”Kannullisen”, Ronit korjaa.

Espanjasta palattiin valmiin liiketoimintasuunnitelman kanssa.

 Asiakaskunta löytyi kaupoissa ja tapahtumissa maistattamalla.

”Uskoimme, että kun näitä kerran pääsee kokeilemaan, saa sellaisen wau-elämyksen, että haluaa ostaa toistekin”, Ronit kertoo.

Meidän tavaramerkkejämme ovat huolellinen käsityö ja erinomaiset, autenttiset maut, jotka syntyvät kunnollisista raaka-aineista”, Tomer tiivistää.

Uusia reseptejä kehitellään myös kotimaisista lähtökohdista.

”Esimerkiksi punajuuri-hummus sopii kuin unelma paistetun lohen seuraan. Nokkonen toimii kikherneen makuparina uskomattoman hyvin ja siitä syntyikin uutuutemme nokkoshummus”, Ronit hymyilee.

Perheyrityksen tuotteet ovat kaikki kasvispohjaisia, mikä sopii nykyisiin ruokatrendeihin erinomaisesti.

”Näin emme rajaa pois mitään ruokavaliota. Tuotteemme ovat luontaisesti gluteenittomia, ja niitä voi käyttää monipuolisesti lihan, kalan ja kasvisruokien keralla, tai ihan sellaisenaan”, Ronit sanoo.

”Moni lihansyöjä on yllättynyt siitä, kuinka täyttäviä ja maukkaita kasvisruoat voivat olla”, Tomer lisää.

”Näistähän saa kaikki hiilarit ja proteiinit mitä vain voi toivoa, ja hyvät maut kaupan päälle!”

Maistuisiko kikherne-hummusherkku?

Kikhernetäyte hummuspedillä