Top-viinit

Top 5: Kevään roseeviinit

18.03.2020 Kalle Naatula + Kuvat Laura Riihelä ja Alko

Roseeviinit ovat kevään merkki. Poimimme viisi ylivertaista roseeta Alkon erikoiseristä ja tilausvalikoimasta.

Roseeviinit ovat olleet nosteessa jo pidemmän aikaa, myös Suomessa. Merkittävin syy roseeviinien arvostuksen kasvulle on niiden monikäyttöisyys ruokapöydässä ja tämän tietoisuuden leviäminen.

Alkon erikoiserissä on nyt saatavilla roseeviinejä teemalla: Roseita nousevista viinimaista. Erikoiserässä tarjolla on yhteensä kuusi viiniä, joista kolme erottuu kirkkaasti edukseen. Näissä kolmessa viinissä maistuvat paikalliset lajikkeet ja niissä on aistittavissa taidokas kellarityöskentely.
Kevään ja kesän mielenkiintoisimpiin roseeviineihin poimimme lisäksi kaksi maukasta roseeta Alkon tilausvalikoimasta.

Kaikki Top 5 -roseeviinit toimivat viilennettyinä seurustelukäytössä mutta myös erityisen hyvin keväisten ruokien kanssa.

Kaipaatko tarjottavaa roseeviinien kanssa? Paritimme roseeviinejä ja juustoja.

Kreikkalainen roseeviini!

Alpha Estate Rose Single Vineyard Hedgehog 2018
Amyndeon, Kreikka, Erikoiserä 477677, 19,91 €

Kestävän viininviljelyn periaatteiden mukaisesti valmistettu roseeviini on sataprosenttinen Xynomavro. Kreikkalainen rosee on erikoiseräteeman kiistaton kunkku. Runsas tuoksu tarjoaa mm. murskattua mustaherukkaa, kukkia sekä pippuria. Kuiva, mutta suuntäyttävän kypsän marjaisa maku on nätisti linjassa tuoksun kanssa. Maussa on lisäksi herukan lehteä ja nokkosta. Pehmeät tanniinit ja terhakka hedelmähapokkuus kannattelevat mehukasta pakettia ja saatelevat kokonaisuuden marjaisaan ja melko pitkään maistuvaan jälkivaikutelmaan.

Ruoka: Lohikalat, vaaleat lihat ja kasvikset grillattuna tai paistettuna. Myös runsaat maalaissalaatit – kokeile vaikka chorizo-paahtoperunasalaatille.

Parsaviini Britanniasta

Balfour Nannette’s Rose 2018
Kent, Englanti, Erikoiserä 415937, 19,90 €

Tämän brittiroseen voisi sokkona helposti sekoittaa provencelaiseen. Viinin on valmistanut maan johtaviin roseeviinintuottajiin lukeutuva Hush Heath Winery. Viini on sekoitus Pinot Noiria, Pinot Meunieria, Chardonnayta ja Regentia. Alkoholipitoisuudeltaan se on verrattain alhainen (11,5 %). Viinin olemus on rapsakka ja tyylikäs. Tuoksu tuo mieleen punaherukan, mansikan, sitruunan ja vienosti punaisen omenan. Kuiva maku on niin ikään aromaattinen ja raikas. Varsin reipas hedelmähapokkuus tuo makuun rakennetta ja pituutta.

Ruoka: Aperitiiviksi sekä selkeäpiirteisten kasvis- ja kalaruokien kaveriksi. Kokeile sitrusvoissa paistetulle parsalle.

Luomuroseeviini!

EM Bio Rose Bouquet & Mavrud 2018
Thracian Valley, Bulgaria, Erikoiserä 481617, 14,60 €

Edoardo Miroglion tuottamassa luomu-roseeviinissä maistuvat Bulgarian alkuperäislajikkeet Bouquet ja Mavrud. Terästankeissa valmistetun, melko intensiivisen viinin tuoksu tuo mieleen mansikat, kirsikkakompotin sekä vaaleat persikat. Kuiva maku on mehukas ja seuraa aromeiltaan tuoksua. Reipas hapokkuus nostaa välittömästi veden kielelle, ja se kannattaa viinin kesältä maistuvaan jälkivaikutelmaan. Tasapainoinen ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Ruoka: Simppelit kala- ja äyräisruoat sekä nuoret juustot. Tarjoa vaikka katkarapupastalle. Toimii mainiosti myös ilman purtavaa.

Naturalrosee Itävallasta

Beck Pink 2019
Burgenland, Itävalta, Tilausvalikoima 936398, 15,99 €

Tilausvalikoiman itävaltalainen natural-roseeviini on harvinainen tapaus Alkossa. Vuosikerta on varsin tuore. Viini on käynyt villihiivoilla terästankissa ja kypsynyt nelisen kuukautta hienojen sakkojen kera. Se on valmistettu Zweigelt- ja Blaufränkisch-lajikkeista. Viinin alkoholipitoisuus on maltillinen (11 %). Viini on olemukseltaan raikas ja kulauteltava. Kuiva viini tarjoaa sokeroitua punaherukkaa, karpaloa, villivattua sekä kypsiä punaisia kirsikoita. Makua elävöittävät sitruksinen ja omenainenkin hapokkuus sekä hento hiilidioksidisuus.

Ruoka: Monikäyttöinen! Mainio aperitiivi ja piknikviini sekä salaattien, äyriäisten ja juustojenkin kaveri. Kokeile grillatulle vuohenjuustosalaatille.

Klassikko roseeviini

E. Guigal Tavel 2018
AC Tavel, Rhône, Ranska, Tilausvalikoima 929302, 18,98 €

Legendaarisen ranskalaisen Rhône-tuottaja Guigalin roseeviini on esimerkillinen tapaus Tavelin viinialueelta. Klassinen rosee on sekoitus Grenache Noir -, Syrah- ja Cinsault- sekä (valkoisesta) Clairette-lajikkeesta. Viinin kuorikontakti on hieman tavanomaista pidempi, tämän ansiosta viini on väriltään syvän punainen. Lasista tulvivat makeat metsämansikat ja -vadelmat sekä viehättävä kukkaisuus ja kuivatut yrtit. Kuivaa ja suuntäyttävän mehukasta makua pönkittävät Tavelille tyypillinen tanniinisuus ja tiivis hapokkuus.

Ruoka: Runsaidenkin makujen seuraan, kuten välimerellisin yrtein täytetyille, grillatuille kaloille sekä vaaleille lihoille. Kokeile kevätkananpojalle yrttipeston kera.

Vastaavia artikkeleita

TOP 4: Alkon joulukuun erikoiserät – katso tärpit!

05.12.2019 Kalle Naatula

TOP 5: Magnumit kesäjuhliin

12.06.2019 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo Kuva Shutterstock

Kesäiset makuparit: 3 x juusto ja roseeviini

23.05.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä