Juustot

Aura Gold -juusto ja 3 x täydellinen juoma

11.03.2020 Antti Uusitalo + Kuva: Laura Riihelä

Aura syntyi Turussa mutta muutti Keski-Suomeen ja vuosia sitten. Suomen ensimmäinen sinihomejuusto, ja sen kultainen pikkuveli ovat tärkeä osa suomalaista juustokulttuuria.

Aura Gold + 3 juomaa

Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2017

Alko 940554, 17,56 € (0,375 l)

Makeat ja intensiiviset viinit ovat omiaan suolaisten sinihomejuustojen seuraan. Itävaltalaisen Nittnausin perheen valmistamaan beerenausleseen käytetään useita vaaleita rypäleitä. Sen maku on suun hymyyn vetävän makea ja trooppisen hedelmäinen.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2008

Alko 345077, 27,19 €

Sinihomejuuston ja portviinin liitto on taivaassa solmittu ja monien mielestä pyhä. Late bottle vintagen tuoksussa on kypsiä kirsikoita, viikunaa ja suklaata. Maku on täyteläisen makea ja aavistuksen mausteinen.

Stadin American Barley Wine

Alko 708404, 5,43 € (0,33 l)

Barley winet ovat reiluaromisia, alkoholipitoisuudeltaan melko vahvoja ohraoluita. Stadin Panimon barley wine on kastanjanruskea, maku on

Aura-juuston tarina

Idea Aura Goldiin syntyi Palace-ravintolassa vuonna 1997. Silloinen keittiömestari Markus Maulavirta kysyi Valiolta mahdollisuutta saada ravintolaan tarjolle pidempään kypsytettyä Auraa. Kysely käynnisti projektin, jonka tuloksena syntyi kaksi kertaa perinteistä Aura-juustoa pidempään kypsynyt kultainen versio.

Alkuperäisen Aura-juuston synnyinkoti on Turussa. Sinihomejuuston isä on tanskalainen Maurits Rasmussen, joka saapui Suomeen tutustumaan suurista rei’istä tunnetun emmentaalin valmistukseen. Hän jäi Suomeen ja perusti Turkuun pienen meijerin. Yritys päättyi konkurssiin lamavuonna 1933 ja Valio tarjosi Mauritsille töitä Liedon meijeristään.

Maurits sai Valiolla tehtäväkseen luoda suomalaiseen makuun sopivan sinihomejuuston. Suurin haaste oli maito. Euroopan legendaarisimmat sinihomejuustot valmistettiin lampaan- tai vuohenmaidosta, mutta Suomessa oli käytettävä lehmänmaitoa. Toinen haaste liittyi kypsytykseen. Jotta juustomassaan lisätty homekanta heräisi henkiin, tarvittiin kellari, jonka lämpö- ja kosteusolosuhteet rohkaisivat hometta kasvamaan. Turkuun rakennettiin kypsytyskellari yksinomaan sinihomejuustolle, ja vuonna 1935 kauppoihin ilmestyi sinihomejuusto Aura, jonka pakkausta koristi Turun tuomiokirkko.

Nykyisin Aura ja Aura Gold valmistetaan Äänekoskella keskisuomalaisesta lehmänmaidosta. Perinteistä Auraa kypsytetään kuusi viikkoa. Juustomestareiden valitsemat parhaat Aura-yksilöt pääsevät jatkokypsytykseen ja Aura Gold saa levätä kellarissa yhteensä 12 viikon ajan. Pidempi kypsytys saa aikaan murentuvamman rakenteen sekä runsaamman ja pidemmän maun.

Lue lisää kotimaisista sinihomejuustoista!

Vastaavia artikkeleita

Peltolan Blue -sinihomejuusto ja kolme täydellistä juomaa

14.10.2020 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Aika kaivaa jälkiruokaviinit kaapista! Katso makuparit jalohomeisille viineille

02.09.2020 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Bleu d’Auvergne on mieto ranskatar

29.06.2018 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen