Ihmiset

Essi Avellan – Laadukas kuohuviini voittaa monesti halvan samppanjan

16.12.2019 Riikka Huotari + Kuva Outi Törmälä

Tapasimme samppanja-asiantuntija Essi Avellanin ja kysyimme häneltä 5 nopeaa kysymystä. Minkä samppanjan Essi ottaisi mukaan autiolle saarelle?

Miten herkuttelit jouluna?
Rakastan joulun kalapöytää. Meillä on suvussa omia hyviä silli- ja silakkareseptejä. Juomana nautin tietenkin samppanjaa.

Mitä samppanjakauppaa suosittelisit?
Epernayssä Champagnessa on Le 520 -niminen samppanjakauppa, jossa on upea valikoima erityisesti pientuottajasamppanjoita.

Mitä terveisiä lähettäisit samppanjaharrastajalle?
Kokeile rohkeasti! Laadukas kuohuviini voittaa monesti halvan samppanjan. Jos olet valmis maksamaan kuohuviinipullosta 30–35 euroa, koet uudenlaisia elämyksiä.

Entä suomalaisille ravintoloille?
Laajentakaa tarjontaa, älkää valitko vain tuttuja isoja nimiä. Ja samppanjan hinnoittelu isoilla kertoimilla ei toimi. Jos niitä haluaa myydä, kannattaa miettiä houkuttelevan suuruisen eurokatteen käyttöä.

Minkä samppanjan ottaisit autiolle saarelle?
Louis Roedererin Cristal Rosén. Se on puhdaspiirteisyydessään ja kepeässä eleganssissaan yksinkertaisesti upea.

Kuka?

Essi Avellan

• Läpäisi Master of Wine -tutkinnon ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2006.
• On kirjoittanut suomenkielisiä kirjoja ja ollut mukana tekemässä Christie’s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling wine -kirjaa vuodesta 2013.
• Toimii yhtenä kolmesta tuomarista vuotuisessa The Champagne & Sparkling Wine World Championships -kilpailussa.
• Ideoi ja järjestää vuosittain Grand Champagne -tapahtumaa Helsingissä.
• Kirjoittaa kotimaisten lehtien lisäksi mm. The World of Fine Wine ja Club Oenologique -lehtiin.
• Pitää erilaisia Master Class -tastingeja ja opettaa mm. WSET- ja Wine Scholar Guild – kursseilla.
• On suunnitellut Piper-Heidsieckin samppanjantekijöiden kanssa omaa nimeään kantavan samppanjan Viking Linelle.

Vastaavia artikkeleita

Fleury – biodynaamisen samppanjan pioneeri ja brut nature -tyylin mestari

Kaupallinen yhteistyö

22.05.2020 Sanna Pöyry

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

Vappureseptit ja vuoden top 3 kuohuvat

27.04.2020 Viinilehden toimitus