Ihmiset

Essi Avellan ja ikiomat kuplat

16.10.2018 Riikka Huotari Kuva: Tuukka Ervasti

Viking Line tuo lokakuussa laivoillensa myyntiin oman samppanjan, jonka ovat tehneet yhdessä Master of Wine Essi Avellan ja Piper-Heidsieckin samppanjatalo.

Viking Line tuo lokakuussa laivoillensa myyntiin oman samppanjan, jonka ovat tehneet yhdessä Master of Wine Essi Avellan ja Piper-Heidsieckin samppanjatalo.

Essentiel by Essi for Viking Line -samppanja pohjautuu Piper-Heidsieckin Essentiel-samppanjaan. Essi sai kehittää vuoden 2012 samppanjaa vaikuttamalla viinin sokerimäärään ja laatuun.

”Olen todella iloinen, että saimme juuri tämän loistavan vuosikerran samppanjan pohjaksi. Testasimme talon kellarimestarin Séverine Frersonin kanssa lukemattoman määrän erilaisia makeutusviinejä ja valitsin sellaisin, jossa maistuu ikääntyneen chardonnayn eleganssi. Pieni sokerilisäys pehmentää makua ja antaa viinille hyvän ikääntymispotentiaalin. Silti samppanja on Extra Brut”, Essi kertoo.

Samppanjantekoprosessi jännitti Essiäkin.

”Teimme sekoitukset helmikuussa 2018 ja samppanjat korkitettiin toukokuussa. Oli hauskaa, mutta myös todella jännittävää, leikkiä kellarimestaria pari päivää. Pääsin itsekin maistamaan valmista samppanjaa ensi kertaa vasta syyskuussa.”

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Piper-Heidsieck tuottaa asiakkaalle räätälöidyn erikoissamppanjan. Essentiel by Essi for Viking Line -samppanja tulee myyntiin lokakuussa ja sitä myydään niin kauan kuin erää riittää. Samppanja on valmis nautittavaksi, mutta mikään kiire korkkaamisella ei ole.

”Tämä samppanja kestää hyvin aikaa. Sanoisin, että ainakin vuosi kannattaa odottaa, ennen kuin pullon avaa. Juoma kestää hyvin pidemmänkin varastoinnin”, Essi arvioi.

Antti Rinta-Huumon viiniarvio samppanjasta:

 

118742 , Viking Line 39,90 €

Samppanja / AC Champagne / Ranska

Arvio: Runsas ja puhdaspiirteisen hedelmäinen tuoksu. Siinä on persikkaa, punaista omenaa, hentoa paahteisuutta ja reilua sitrushedelmien aromia. Maku on kuiva ja toistaa tarkasti tuoksun vivahteet. Viinissä on lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta, sekä häivähdys kermaisuutta ja yrttisyyttäkin. Suutuntumaltaan viini on eloisan terhakka, josta pitävät huolta reilu sitruksinen hapokkuus ja sitä korostavat, tyylikkään hienostuneet kuplat. Kokonaisuus jättää hieman suuta supistavan, jälkivaikutelman.

4/5

Lue lisää

Ihana, täyteläinen valkohomejuusto

02.05.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

6 x vappuviini – pihistä ja panosta!

22.04.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Tuplamäärä nautintoa! TOP 4 magnum-kuohuviini

13.04.2022 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock