viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Top-viinit

10 viiniä joulupöytään

12.12.2019 Kalle Naatula + Kuvat Sami Repo ja Sami Piskonen

Listasimme parhaat jouluviinit erilaisille jouluruoille. Näillä viineillä ja tarjoiluvinkeillä hoidat kuusijuhlan tuliaisista jälkiruokiin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Joulun viinivalintoja miettiessä sopii pohtia, millainen on joulupöytä vuonna 2019. Kasvispainotteinen ruokavalio on kasvattanut suosiotaan, eikä kinkku ole enää ehdoton kunkku kaikissa joulupöydissä. Myös perinteisten jouluisten laatikoiden tuunaus on tätä päivää.
Joulupöytiä on yhtä monta kuin juhlijoitakin. On joulupöytäsi perinteinen tai päivitetty, näillä viineillä klaaraat kuusijuhlan tuliaisista jälkiruokiin.

Jouluviinit: Aperitiivi ja tuliaiset

Tyylikkäät kuplivat, kuten samppanjat tai perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit, ovat juhlissa takuuvarma hitti. Ne herättävät ruokahalun ja toisaalta ovat eloisten kupliensa ansiosta kaikkein monikäyttöisimpiä viinejä monimakuisten tarjoilujen seurassa. Kuplat kun auttavat viiniä säilyttämään ryhtinsä haastavampienkin ruokien seurassa. Näitä kuplajuomia voit nauttia läpi koko jouluaterian.

Kuohuviinisuositus

Ferrari Organic Brut

Alkon tuotenro 1:

Kuohuviini Trentino - Alto Adige
27,00 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Samppanjasuositus

Leclerc Briant Rosé Champagne Brut

939527, 49,99 €

Vinkki! Nämä viinit maistuvat myös kalaisten alkupalojen seurassa. Testaa vaikka mätileiville, katkarapusalaatille, lohimousselle – tai viinillisesti krantummille silleille.

 

Jouluviinit: Kalaruoat ja alkupalat

Kalat, äyriäiset ja erilaiset salaatit nautitaan monessa joulupöydässä alkuruokana. Viinivalintaa ohjaavat muun muassa ruoan valmistusmenetelmä ja suutuntuma, tyyliin aromikkaalle aromikasta ja kevyelle kevyttä. Esimerkiksi itämaisen twistin alkupalat ja savustetut kalat kysyvät viiniltäkin runsasta aromaattisuutta. Sienisalaatit ja suolaiset graavikalat korostavat viinin hedelmäisyyttä ja vaikkapa lohimousse tai sitruksinen ja ranskankerma-pohjainen katkarapusalaatti loiventavat viinistä aistittavaa hapokkuutta.

Alkuruokapöydässä käännetään katseet kuiviin tai puolikuiviin, eksoottisen hedelmäisiin, aromikkaisiin, yrttisiin sekä reippaan hapokkaisiin valkoviineihin. Toimivia valintoja ovat valkoiset grüner veltlinerit, rieslingit ja pinot gris’t sekä sauvignon blancit.

Valkoviinisuositus

Vouvray V 2018

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Loire
14,49 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Valkoviinisuositus

Grans-Fassian Catherina Riesling 2016

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Mosel
14,99 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

 

Jouluviinit: Kinkku ja kaverit

Joulukinkku ja -kalkkuna ovat tavallisesti läpikypsiä. Toiset maustavat ne pelkällä suolalla, toiset tekevät mausteisen sinappihunnun. Olipa ”kinkkusi” possua, kalkkunaa tai vaikka vegaanista seitania, kaikkien kanssa nautitaan usein makeahkoja juureslaatikoita tai paahdettuja kasviksia. Lisäksi joulupöydässä saattavat viihtyä kypsennetyt lohikalat. Aikamoinen makujen sekametelisoppa!
Viinivalinnalta joulun pääruoka makeasävytteisine lisukkeineen kysyy mehevää hedelmäisyyttä tai mehukasta marjaisuutta, pehmeää suutuntumaa ja hapokkuus on tässäkin hyvästä. Rotevimmat ja tanniiniset punaviinit kannattaa jättää kaappiin. Punaviineistä pinot noirit ja gamayt sekä zweigeltit toimivat ja valkoisissa esimerkiksi kypsän hedelmäiset chardonnayt ovat paikallaan.

Vinkki: Kata pöytään sekä valko- että punaviini ja testaa kumpi soljuu suussasi paremmin. Kokeilusta voi syntyä myös kivasti ruokapöytäkeskustelua.

Valkoviinisuositus

Joseph Drouhin Rully 2017

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Bourgogne
21,90 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

Punaviinisuositus

Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016

Alkon tuotenro 1:

Punaviini Rheinhessen
19,99 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

 

Jouluviinit: Juustot

Jouluna juustotarjotin kasataan usein ajatuksella, mitä laajempi valikoima sitä parempi. Viinillisesti ajateltuna tässä voidaan ajaa miinaan. Kannattaa valita mieluummin juusto tai pari ja yksi viini niiden kaveriksi. Juustojen hillokkeet kannattaa jättää viinittömiin hetkiin, ne kun makeudessaan nakertavat viinin hedelmäisyyden ja kuivattavat sen. Ajattele, että viini on juuston lisuke.

Kovat, suolaiset, pitkään kypsytetyt ja voimakkaat juustot pitävät intensiivisen aromikkaista ja rotevistakin punaviineistä. Ne pyöristävät tanniinistenkin punaviinien kulmia – ja tuhdimpienkin punaisten ystävät saavat jouluna lasiinsa mieluista täytettä.
Valitse esimerkiksi syrah’ta, cabernet sauvignonia tai Bordeaux-blendejä ympäri maailmaa. Valkoviineistä tuhtien juustojen seurassa viihtyvät mehevän hedelmäiset ja paahteisetkin viinit, kuten chardonnay.

Voimakkaat valkohomejuustot sopivat herkullisen omenaisten artesaanisiidereiden tai runsaiden brut-tyylin samppanjoiden kanssa ja muodostavat keskenään virkistäviä komboja.

Sinihomejuustojen ystäville makeat jalohomeiset viinit tarjoavat makuparin. Vastamakuina suolainen juusto tasapainottaa viinin makeutta ja toisin päin. Makealla viinillä voi jatkaa myös jälkiruoalle.

Etsitkö täsmäviiniä juustolle? Katso 6 täydellistä viini-juusto-paria

Punaviinisuositus

Quinta de la Rosa Dourosa 2017

Alkon tuotenro 1:

Punaviini Portugali
15,99 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Omenaviinisuositus

Kuura 41 days Apple Wine 2018

648837, 19,68 €

 

Jouluviinit: Jälkiruoat

Joulutortut ja piparit sekä suklaakonvehdit ovat monelle sydämen asia. Joulun pyhinä myös kuivatuista hedelmistä valmistetut kakut ja leivonnaiset maistuvat – ja yhä useampi pyöräyttää myös glögi-juustokakun. Jälkiruokia yhdistää runsaan makeuden ohella jouluiset mausteet. Viinivalinnan kannalta oleellista on, että viini on jälkiruokaa makeampi ja intensiteetiltään samalla tasolla. Näin viini ei jää herkkujen jalkoihin.

Kuivattujen hedelmäisten ja pähkinäisen paahteisten jälkiruokien kanssa pelittää samankaltaista aromimaailmaa henkivät väkevöidyt viinit, kuten tawny-portviinit tai makeat madeirat.
Tummille suklaaherkuille sopivat intensiivisen makeat, jalohomeiset viinit.
Rasvaiset valkosuklaat tai juustokakut saavat raikastusta pirskahtelevista Moscato d’Asteista tai Brachetto d’Acquista.

Jalohomeinen viinisuositus

Puklus Pincészet Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

Alkon tuotenro 1:

Makea viini Tokaji
30,32 €
0,5 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Madeira-viinisuositus

Justino's Malvasia 10 Years Old Madeira

Alkon tuotenro 1:

Väkevä viini Portugali
23,80 €
0,375 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Vinkki: Molemmat viinit ovat myös monikäyttöisiä juustoviinejä ja maistuvat sellaisenaankin.

Lue lisää

5 x parhaat vappukuplat

24.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Keväisen heleät – pruuvissa 4 x grüner veltliner Itävallasta

15.04.2024 Antero Niemiaho

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä