Ravintolat

Pop up -viinibaarit – ravintolamaailman seuraava muoti-ilmiö?

22.11.2019 Kalle Naatula

Kokit ovat tehtailleet pop up -ravintoloita jo pitkään, nyt on sommelierien vuoro loistaa. Viime viikonloppuna järjestettiin Wondering Sommelier -kollektiivin pop up -viinibaari ja joulukuussa aukeaa ravintola Murun poppoon samppanjabaari.

Wondering Sommelier -kollektiivin pop up -viinibaari ilahdutti marraskuun puolivälissä yhden viikonlopun ajan kampaamon tiloissa Helsingin Kalliossa. Sommelierit kolektiivin takaa, Laura Koskenkari ja Jaakko Jokio, kutsuvat pop up -viinibaarejaan tutkielmiksi. Niitä on nyt järjestetty kaksi.
Ensimmäinen pop up -viinibaari syyskuussa kulki nimellä Tutkielma 1: Miltä minä maistun? Laura ja Jaakko laittoivat itsensä likoon tarjoamalla paljastuksia viinilasillisten muodossa tyyliin: Valitsit paljastuksen ja sait heistä tarinan sekä sitä ilmentävän viinilasillisen.

Viime viikonloppuna oli vuorossa kollektiivin toinen tutkielma: ABC – Awesome Bottle of Chardonnay. Tapahtuma oli vaikuttava kokemus. On rohkeaa rakentaa viinibaari yhden – turhaan haukutun – rypäleen ympärille. Konsepti oli pelkistetty, mutta valikoima sitäkin runsaampi. Listalla oli 37 viiniä, mikä on kova kattaus kahden päivän pop up -baarille! Viinilista koostui kolmeen viinityylien ja makuprofiilien mukaan jaettuun kategoriaan: Granny Smith, Creamy Pleasure ja naturalviinisektori U f****d up my Chardonnay sekä yhteen kuplivat listaavaan Sparkling, please -kategoriaan.
WC-tiloissa soi äänite, jossa Laura latoo faktaa Chardonnaysta. Sunnuntaina pop up tulvi viininrakastajia ja ravintola-alan ammattilaisia. Viineistä keskusteltiin monisäikeisesti, tunnelma oli lämpimän avomielinen. Laseittain myytävät viinit vaihtelivat kysynnän ja sommelierien fiiliksen mukaan – ja merkittiin post-it-lapuilla.

Pop up -viinibaari kulissien takaa

Tavallisesti sommelier Laura Koskenkarin löytää ravintola Savoysta ja Jaakko Jokion Careliasta. Mutta Chardonnay aiheinen pop up viinibaari sai alkunsa ajatushautomosta.
”Suunnitelimme Chardonnay-baaria jo kaksi vuotta sitten. Meillä on yhteinen kiinnostus katsoa asioita eri tavalla ja haastaa vallitsevia rakenteita. Ihan kuin olisi olemassa ohjekirja, että sommelierin pitää olla tällainen, entäs jos olenkin erilainen”, Laura taustoittaa.

“Kampaamon omistajat halusivat anniskeluluvat, joten autoin heitä. Hoksasimme, että täällä harvoin tapahtuu mitään iltaisin tai sunnuntaisin, joten kysyimme tilaa käyttöömme. Kaksi vuotta ehdimme pähkäillä ja yht’äkkiä tila tipahti syliin”, Jaakko täydentää.

Mihin tähtäätte projektilla?
”Haluamme olla mukana Suomen viinikulttuurin kehittämisessä. Pohdimme, voisimmeko kollektiivina olla viinitietouden ja -ideoiden ajatushautomo, joka auttaa ihmisiä oppimaan ja ymmärtämään viiniä. Tässä voimme tutkia, miten ja mitä asioita viineistä kellekin kerrotaan. Ihmiset ovat tykänneet, että viinit on kategorisoitu makuprofiilien ja tyylien mukaan, jolloin niihin on helppo tarttua”, kaksikko kertoo.

Mikä on ollut antoisinta?
“Saamme vietyä viinitietoutta eteenpäin. Tuntuu, että olemme myös onnistuneet tuomaan erilaisia ihmisiä yhteen. Meillä on ollut joka kerta sykkivä tunnelma, joka viestii, että ihmiset nauttivat”, Jaakko sanoo.

Mikä on ollut haastavinta?
“Abstraktien konseptien käytäntöön muuttaminen. Ensimmäisellä kertaa meillä oli kuusi paljastusta kummallakin ja valitsimme näille viinit. Toki mietitytti, ymmärtääkö asiakas mitä on haettu. Lisäksi käytännön asiat vievät järjettömästi aikaa”, Jaakko kertoo.

Terveisenne pop up -viinibaarin perustamista suunnitteleville?
”Keep it simple – valitse yksi idea kerrallaan ja kirkasta sitä. Tämä on helpoin tapa kommunikoida ja toteuttaa. Tästä syystä meillä ei esimerkiksi ole ruokaa”, Jaakko niputtaa.

Pop up -viinibaareja Helsingissä

Helsingin ravintoloissa järjestetään myös muita uudenlaisia viinitapahtumia. Viime viikonloppuna esimerkiksi Ravintola Nollassa tarjoiltiin natuviinilegenda Sébastien Riffault’n Akmèniné-viiniä suoraan tynnyristä.  Sitä tarjoili paikan päällä myös viinintekijä itse.

Torstaina 28.11. avautuu Lönnrotinkadulle Ravintola Murun ravintoloitsija, sommelier Samuil Angelovin ja kumppanien Pop Up Champagne Bar Samppanjabaari tarjoaa jouluun asti uusia kuplia samppanjanystäville. Tarkemmat tiedot löydät pop up -viinibaarin Instagram-postauksista.

Kallen suosikit

Oman pajatsoni räjäytti Wondering Sommelierien pop up -viinibaarissa Granny smith -kategorian Philippe Pacalet’n supertyylikäs ja intensiivinen, leveä Chassagne Montrachet 2015 -viini. Listan natuviini-sektorilta valikoitu pohjoisitalialaisen Castel Noarnan Salvanel 2013 oli luonteikas, miellyttävästi kehittynyt ja suuntäyttävän hedelmäinen.
Kuohuvista Étienne Calsacin L’échappée Belle Blanc de Blancs Extra Brut -samppanja oli todella tyylikäs ja energinen – sitä olisi mielellään imuroinut useammankin mukillisen.
Pääsin myös maistamaan bourgonelaisen yksisarvisen Domaine G. Roumierin Grand Cru Corton-Charlemagne 2012, joka oli pysäyttävä tapaus. Chardonnaysta on toden totta moneksi!

Jos lajike kiinnostaa, lue lisää Chardonnaysta

Wondering Sommelier -kollektiivista löydät tietoa Facebookista tai Instagramista.

Kalle Naatula on viiniasiantuntija ja Viinilehden avustaja, joka diggaa viinejä ja maistelee ja haistelee viinitrendejä.

Vastaavia artikkeleita

Brighton: Herkkuhetkiä pitkin kaupunkia

25.03.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

Bordeaux – klassikko kaikilla mausteilla

16.04.2019 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

Yhdelle tai kahdelle Helsingissä

14.12.2018 Riikka Huotari + Elisa Johansson + Kuvat Sami Piskonen ja Mika Levälampi