Opi viineistä

Mainettaan parempi Chardonnay

01.06.2019 Kalle Naatula

Klassikkolajikkeen parjaaminen on täysin turhaa. Kameleonttimaisesta rypäleestä tehdään paljon hyviä viinejä.

Chardonnay mukautuu helposti eri ilmasto-olosuhteisiin ja viinisekoituksiin – ja taipuu kuplivaan, kuivaan ja makeaan viiniin. Lajiketta sanotaankin viinintekijän rypäleeksi.

Rypäleen kotikontu on Ranskan Bourgognessa. Chablista sekä Côte de Beaunen ala-alueilta Meursaultista ja Montrachet’sta löytyvät kauneimmat tammitynnyreissä työstetyt versiot. Alueen isot chardonnayt ovat tyylikkäitä ja ikääntyvät upeasti.

Klassikkorypäle on tärkeä osa myös samppanjan sielua ja blanc de blancsit valmistetaankin lähes poikkeuksetta Chardonnaysta. Myös Italian Franciacortan ja Trenton alueiden kuplivat chardonnayt vakuuttavat.

Parhaimmillaan chardonnay on herkullisen hedelmäistä, sitruksisen hapokasta ja kerroksellista – tammella tai ilman. Huokeita elämyksiä tarjoavat esimerkiksi freesit Bourgogne Blancit sekä Juran alueen omintakeiset, pähkinäisen paahteiset ja kermaiset viinit.

Jos miellät Uuden maailman chardonnayt tylsiksi, maista argentiinalaisenBodega Catena Zapatan upeita White Bones – ja White Stones -viinejä. Erityismaininnan annan myös Australian Margaret Riverin ja Uuden-Seelannin Central Otagon eleganteille versioille.

Chardonnay sopii monen erilaisen ruoan seuraan aina äyriäisistä grilliherkkuihin. Blanc de Blancs -samppanjat ja muut tyylikkäät kuplivat versiot toimivat maljajuomana – ja usein jopa läpi aterian.

Unohda ABC!

ABC eli Anything but Chardonnay joutaa jo romukoppaan. Syynä chardonnayn halveksuntaan ovat tuottajat, jotka 80-90-luvuilla yrittivät matkia Bourgognen huippuviinejä valmistamalla teollisia, överitammisia, matalahappoisia ja ylikypsiä chardonnay-viinejä. Kannattaa siis muistaa, että vastustus kohdistuu tähän viinityyliin, ei itse lajikkeeseen.

Maku haltuun!

François Mikulski Bourgogne Chardonnay 2015

AOC Bourgogne, Ranska, Alkon tilausvalikoima 941017 39,98 €

Puhtaan ja mehukkaan hedelmäinen, terhakkaan hapokkuuden kannattelema kuiva maku nostaa hymyn huulille. Viini on viettänyt 10 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä ja käynyt osittaisen malolaktisen käymisen, mikä maistuu tyylikkäänä kermaisuutena. Tämä chardonnay on käytännössä sertifioimatonta luomua.

Ruoka: Kokeile parsarisoton tai savustettujen kalaruokien kylkeen.

Vinkki! Viiniä myydään laseittain Ravintola Murussa Helsingissä.

Löytö ravintolasta

Bongasin Ravintola Careliasta ranskalaisen Cuvée Charmille 2016 -chardonnayn, jokaon supertyylikäs, Juran nousevan tähden Domaine Overnoyn tekemä viini. Vanhoissa tammitynnyreissä sakan kanssa kypsyneen natuviinin maku on upean kerroksellinen: Chardonnayn omenaiset ja greippiset maut sekä Juran alueen oksidatiiviset sävyt ovat siinä hienosti tasapainossa. Nauti viini esimerkiksi parsan ja grillatun kevätkananpojan kanssa.

Vastaavia artikkeleita

Kaada lasiin Etelä-Afrikan upeita makuja

Kaupallinen yhteistyö

18.08.2020 Viinilehden toimitus

Sanna Pöyry: Blanc de blancs -viinit ovat hapokkaita ja kesäisen freesejä

06.08.2020 Sanna Pöyry

Upeiden Chardonnay-viinien Chablis

06.08.2020 Sanna Pöyry + kuvat Antoine Doyen